Het Máxima Medisch Centrum uit Veldhoven heeft EMC geselecteerd als partner voor het ontwikkelen, implementeren en uitrollen van zijn nieuwe digitale informatieplatform. Samen met IT-partner Acknowledge bouwt EMC een nieuw platform waarmee het Máxima Medisch Centrum (MMC) voldoet aan alle huidige en toekomstige eisen met betrekking tot technologie, wet- en regelgeving en data-opslag. Dankzij dit zogenaamde ‘derde platform van IT’ profiteert MMC van lagere kosten, meer flexibiliteit, meer inzicht in verbruik en kosten, minder storingen en een enorme toename in efficiëntie voor zowel IT, management als specialisten die in het ziekenhuis werken.
Recent onderzoek van IDC in opdracht van EMC laat zien dat de datagroei met 48 procent per jaar het snelst gaat in de gezondheidszorg. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen nog maar zal stijgen. Dit komt onder andere door het gebruik van nieuwe technologie en wet- en regelgeving op het gebied van data-opslag, maar ook door hogere verwachtingen van patiënten.
Future proof
Rob Aerts, hoofd ICT van het Máxima Medisch Centrum kan daarover meepraten: “De groei van data gaat hard, omdat steeds meer systemen gegevens genereren die niet alleen moeten worden opgeslagen, maar steeds vaker ook razendsnel geanalyseerd moeten worden. Dit betekent dat de druk op de beheerders van onze opslagsystemen enorm is toegenomen. Wij kwamen tot de conclusie dat we ons storage-model op een andere manier moesten gaan vormgeven om goede kwaliteit en service te kunnen blijven garanderen aan onze klanten en tegelijkertijd een basis te ontwikkelen voor innovatieve toepassingen in de toekomst. EMC heeft ons hierbij bij de hand genomen. Samen hebben we nagedacht over een oplossing waarbij we niet alleen maar opslagruimte zouden toevoegen, maar een future proof-omgeving zouden neerzetten waarmee we aan al deze eisen konden voldoen en waarbij snelheid, inzicht en vooral efficiëntie voorop staan.”
De Proof of Concept is gebouwd en uitvoerig getest. Inmiddels is de eerste fase van de implementatie achter de rug. MMC maakt nu gebruik van zeer snelle EMC XtremIO flash-technologie om informatie uit het Ziekenhuis Informatie Systeem overal in het ziekenhuis direct beschikbaar te hebben. Voor het opslaan van alle filedata, waaronder alle scans, maakt het ziekenhuis gebruik van het EMC Isilon opslagsysteem. Het EMC VNX5400 opslagsysteem wordt ingezet voor alle blockdata. Dankzij de inzet van EMC DataDomain-software voor de back-up van alle kritische data en deduplicatie kan een aanzienlijke reductie in de hoeveelheid data die wordt opgeslagen gerealiseerd worden.
Software Defined Storage
Binnenkort zal ook de Software Defined Storage-oplossing van EMC, ViPR SRM, in gebruik worden genomen, waardoor MMC zijn bestaande storage flexibel en automatisch kan toewijzen. Dankzij EMC ViPR SMR heeft het ziekenhuis altijd inzicht in wat er daadwerkelijk door wie wordt verbruikt. Zodoende kan er op tijd actie worden ondernomen om op te schalen. Bijkomend voordeel is dat nu eenvoudig kan worden gerapporteerd richting de business over wat er gebeurt op storage-niveau en wat daarvan de kosten zijn. Elke afdeling binnen het ziekenhuis kan straks via een service catalog de juiste soort en hoeveelheid storage aanvragen die het nodig heeft.
Maarten Mollemans, commercieel directeur van Acknowledge: “Máxima Medisch Centrum loopt voorop met deze aanpak en Software Defined Storage-technologie. Het ziekenhuis heeft duidelijk nagedacht over investeringen voor de lange termijn en daarbij expliciet gekeken naar de business-waarde van de nieuwe omgeving. De prettige samenwerking met EMC is daarbij erg belangrijk. Samen met EMC Consulting en mensen uit alle geledingen van het Máxima Medisch Centrum werken we aan het draagvlak om dit project tot een succes te maken.”