Categorie | Informatiebeveiliging

McAfee: Insulinepompjes zijn draadloos te hacken

Insulinepompjes zijn draadloos te hacken, waarna aan diabetes-patiënten een fatale dosis is toe te dienen. Dat meldt WebWereld.

McAfee-onderzoeker Barnaby Jack demonstreerde deze week tijdens een hackerconferentie in Miami een aanval op draadloze insulinepompjes van het merk Medtronic, meldt The Register. De pompen van het bedrijf Medtronic werken met kleine radiozenders waarmee patiënten en dokters draadloos functies kunnen aanpassen. Jack ontdekte het lek in augustus, waarna McAfee-medewerkers een exploit hebben geschreven. Met behulp van eigen software en een speciale antenne kan de besturing van de pomp worden overgenomen. Op die manier is suikerpatiënten een dodelijke overdosis te geven.

De aanvalsmethode werkt binnen een straal van 100 meter. Een aanvaller hoeft hiervoor het volgnummer van het apparaatje niet te weten. “Ik zou het volledige reservoir aan insuline kunnen toedienen”, aldus Jack. De kwetsbare Medtronic-apparaten versturen en ontvangen data via de 900 Mhz-band en het is onmogelijk dit uit te schakelen.

Lees verder

Bron:Webwereld

One Response to “McAfee: Insulinepompjes zijn draadloos te hacken”

  1. Redactie schreef:

    In een reactie meldt Medtronic:

    Recent zijn er berichten verschenen dat insulinepompen van Medtronic kunnen worden gehackt. Een hack is uitgevoerd door wat een ‘ethical hacker’ wordt genoemd. Het doel was om de sector bewust te maken van de mogelijkheid en niet om iemand te schaden. Medtronic neemt de waarschuwing zeer serieus.

    Het gaat om goed werkende insulinepompen, die voldoen aan alle kwaliteitseisen. Omdat Medtronic de kwaliteit van zijn producten en de veiligheid voor gebruikers van deze producten hoog in het vaandel heeft, betreurt Medtronic dat het gebleken is dat insulinepompen gehackt kunnen worden.

    Medtronic acht het risico dat insulinepompen daadwerkelijk gehackt zullen worden laag, maar neemt de afgegeven signalen van de beveiligingsexperts zeer serieus en heeft inmiddels actie ondernomen om tot een oplossing te komen. Medtronic heeft tot op heden geen meldingen ontvangen.

Trackbacks/Pingbacks


Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter