Categorie | Software

mHealth bespaart gezondheidszorg jaarlijks miljarden euro‘s

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) heeft het gebruik van mobiele gezondheidsdiensten onderzocht in 112 landen. Veertig procent van de ondervraagde overheidsorganen gaven aan niet zeker te zijn van het kostenbesparende effect van mobiele gezondheidsdiensten, ook wel mHealth genoemd. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Juniper Research heeft uitgerekend dat al in een paar jaar tijd 4,4 miljard euro per jaar wereldwijd bespaard kan worden op gezondheidszorg met mobiele diensten.

Uit het onderzoek komt een vijftal kostenbesparende applicaties naar voren:
Monitoring van de behandeling van chronisch zieken, medicatie-inname, veiligheidsmonitoring door middel van een alarmfunctie, toegang tot gezondheidsinformatie en gezondheidsdiensten zoals geheugentraining of voedingsadvies.

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat publieke acceptatie van het gebruik van digitale technieken cruciaal is voor het succes van mobiele gezondheidsdiensten. Het overgrote deel van de mHealth-doelgroep bestaat uit senioren die vaak onzeker zijn over het gebruik van mobiele apparaten en applicaties.

Herinnering voor innemen van medicijnen
“Het is geen geheim dat ongebruikte medicijnen een grote kostenpost zijn voor de gezondheidszorg”, aldus Eveline Pupeter, algemeen directeur bij emporia Telecom. Daarom heeft het Oostenrijkse bedrijf, specialist in eenvoudige en gebruiksvriendelijke mobiele telefonie, tijdens het MWC’12 in Barcelona de eerste mobiele telefoon met medicatie-herinneringsfunctie gepresenteerd.

Mobieltje met een ongevalsensor
Naast een herinneringsfunctie voor het innemen van medicijnen, heeft emporia ook een noodoproepfunctie ontwikkeld die gekoppeld is aan een ongevalsensor. Het mobieltje detecteert een valpartij van de gebruiker, waarna er direct automatisch een alarmsysteem op gang komt. Het alarm stopt na vijf seconden als blijkt dat er niks aan de hand is.

Samen met het in dementie gespecialiseerde bedrijf Plejaden, heeft emporia een aantal geheugentrainingen ontwikkeld op het gebied van verkeersveiligheid. Met deze toepassing worden de hersenen op eenvoudige en effectieve wijze gestimuleerd, met als doel het vergroten van bijvoorbeeld veiligheid in het verkeer.

Bron: Emporia Telecom

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter