Categorie | Infrastructuur

Nederlandse ziekenhuizen goed op weg met IT

Informatietechnologie (IT) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse ziekenhuizen. Dit blijkt uit de resultaten van de IT-monitor Nederlandse Ziekenhuizen.

De IT-monitor Nederlandse Ziekenhuizen is een samenwerkingsproject tussen de partners Windesheim lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hochschule Osnabrück en Results 4 Care en is bedoeld om een overzicht te krijgen van de invoering van IT. De uitvoering van het project is in handen van dr. Irene Krediet en dr. William Goossen, beide verbonden aan het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim.

Voorbeelden van IT in de Nederlandse ziekenhuizen zijn het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), elektronische beeldverwerking, laboratoriumsystemen en elektronische medische correspondentie. Qua hardware voert de PC de boventoon, maar laptop en notebook doen daar met 70% en 60% bijna niet meer voor onder. Artsen en verpleegkundigen zijn nagenoeg altijd intensief betrokken bij de EPD-ontwikkelingen.

De ziekenhuizen hebben voor de komende jaren plannen voor verdere ontwikkeling van IT op de ondersteuning van workflow, zorgketens en elektronische uitwisseling. Ook wensen ze uitbreidingen van het EPD, verpleegkundig dossier en elektronische archivering van papieren dossiers. Qua hardware zijn de Tablet en iPad wel aanwezig, maar nog beperkt tot 25% en 20%.

Omdat in Duitsland in dezelfde periode dezelfde vragenlijst werd uitgezet, kon de Nederlandse en Duitse situatie worden vergeleken. In de vragenlijst werd ook een klein deel van de vragen uit de Overzorg-enquête (NVZ, AVVV, Nictiz, 2002) opgenomen. Hierdoor kon het verleden en de huidige situatie van de ontwikkeling van IT voor de verpleging in ziekenhuizen naast elkaar worden gelegd. In vergelijking met de Overzorg-studie blijkt dat de verpleging de afgelopen jaren de IT-ontwikkelingen goed heeft bijgehouden, maar de achterstand ten opzichte van andere gebruikers nog niet heeft ingehaald. Op het terrein van het EPD en algemene zorgtoepassingen doet de verpleging nu wel serieus mee. Een rapportage wordt eind 2012 verwacht.

Het project IT-monitor Nederlandse Ziekenhuizen kwam tot stand door intensieve samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitaire ziekenhuizen (NFU) en de Vereniging van Informatica en Gezondheidszorg (VI&G). Aan de monitor werkten twintig ziekenhuizen mee, representatief qua omvang, type en verspreiding naar regio.

Bron: Hogeschool Windesheim (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter