Categorie | Software

Nederlandse zorgsector laat tot 6,1 miljard euro per jaar liggen

Door bestaande ICT-initiatieven sectorbreed toe te passen, zijn besparingen tussen de 2,9 en 6,1 miljard euro per jaar te realiseren in de zorg. Dat blijkt uit ‘Visie Connected Health’, een onderzoeksrapport en gezamenlijk initiatief van Cisco, VisionsConnected en Vosko. De bedragen vertegenwoordigen respectievelijk 5,2 tot 10,5 procent van de totale uitgaven in de gezondheidszorg in Nederland.

Tussen 2011 en 2015 stegen de kosten van de gezondheidszorg gemiddeld met 2,3 procent per jaar. Dit is flink lager dan de 5,7 procent stijging die tussen 2005 en 2010 plaatsvond. Volgens het onderzoek uitgevoerd namens ‘Visie Connected Health’ is echter nog veel meer verbetering in zorgkwaliteit te behalen. Door ICT- en collaboratieoplossingen met een bewezen en succesvolle business case, sectorbreed in te zetten, kunnen zorgprocessen worden geoptimaliseerd. Dit zorgt voor betere kwaliteit van de zorg en kan een kostenbesparing opleveren van 5 procent tot ruim 10 procent op de totale uitgaven van de zorgsector.

Bewezen business cases
Er bestaan al veel concrete voorbeelden van de inzet van ICT en collaboratieoplossingen in de zorg die op dit moment nog niet sectorbreed worden toegepast. Deze oplossingen helpen het zorgsysteem te kantelen van aanbod- naar vraaggestuurd, terwijl ze ook de kwaliteit verbeteren. Zo zorgen videoconferencing en telemonitoring ervoor dat gepersonaliseerde zorg op afstand mogelijk is. Patiënten hoeven daardoor minder vaak fysiek naar het ziekenhuis. Ook maken data-analyse tools het mogelijk sneller diagnoses van hogere kwaliteit te stellen en wordt met deze tools het aantal foutieve diagnoses teruggedrongen. Ook wordt kennis optimaal benut door realtime videoconferencing toe te passen op de intensive care.

Raymond Alves, CEO VisionsConnected en initiatiefnemer van het initiatief ‘Visie Connected Health’: “Er bestaan momenteel al heel wat bewezen business cases over de inzet van collaboratie-oplossingen. Er is ook steeds meer aandacht voor betere, betaalbare zorg. Maar om de gezondheidszorg duurzaam te kunnen veranderen, is het noodzakelijk dat zorgorganisaties, ICT-leveranciers en overheid nu samen doorpakken. ‘Visie Connected Health’ bundelt de kennis en ervaring van verschillende ICT-partijen op het gebied van innovatie in de gezondheidszorg. Cisco, VisionsConnected en Vosko hebben ieder hun eigen expertise, de gezondheidszorg profiteert van de synergie die ontstaat door deze samenwerking. ”

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter