Categorie | Zorginnovatie

Nierstichting ontvangt extra subsidie van 425.000 euro van Vriendenloterij voor Serious Game

De Nierstichting ontvangt een extra projectsubsidie van 425.000 euro van de VriendenLoterij voor haar project ‘Serious Gaming voor Nierpatiënten’. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij in Amsterdam. De Nierstichting krijgt dit bedrag naast de jaarbijdrage van 867.334 euro. Een serious game is een educatief spel waarmee nierpatiënten via hun smartphone of tablet leren hoe zij door aangepaste voeding, beweging en medicatie klachten kunnen verminderen en de regie over hun ziekteproces zelf in handen nemen.

Ruim 60.000 mensen in Nederland hebben chronische nierschade. Mede als gevolg van vergrijzing en een ongezonde leefstijl neemt dit aantal in de komende jaren toe. Het is daarom erg belangrijk om tijdig in te grijpen en de achteruitgang van de nierfunctie af te remmen. Dit is onder meer mogelijk door voedings- en bewegingspatronen aan te passen in combinatie met het strikt innemen van medicijnen. Het ziekteproces kan hierdoor vertragen, waardoor dialyse of transplantatie uitgesteld kan worden. Bovendien neemt de kwaliteit van leven toe en kan de patiënt zijn zelfstandigheid beter behouden.

Voeding- en beweegadviezen
Hoe kook je zoutarm en toch lekker? En hoe maak je verstandige keuzes als je uit eten gaat? Patiënten met nierschade krijgen strenge voedings- en beweegadviezen in combinatie met strikte inname van medicijnen. De Nierstichting heeft het project „Serious Gaming‟ voor nierpatiënten’ ontwikkeld om nierpatiënten te helpen deze adviezen in te passen in hun dagelijks leven. De spelers stellen persoonlijke doelen en oefenen met moeilijke situaties. Ook kunnen zij de competitie met andere spelers aangaan en met elkaar chatten om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. “Het naleven van strenge leefregels is niet eenvoudig en vraagt veel doorzettingsvermogen van nierpatiënten. Met deze game willen we nierpatiënten een instrument in handen geven om hiermee actief en op een leuke manier aan de slag te gaan. We zijn erg blij dat we dit mooie project dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij kunnen realiseren”, aldus Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

Bron: Nierstichting (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter