Categorie | Infrastructuur

OLVG met Tele-IC genomineerd voor Cisco Innovations Award

Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) was deze week in Londen als finalist vertegenwoordigd voor de Cisco Innovation Award 2012 in de categorie “Most Innovative Collaboration/Video Project of the Year.” De met VisionsConnected ontwikkelde video-oplossing stelt intensivisten in staat om met videoverbinding ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend op afstand de behandeling over te nemen van patiënten op de Intensive Care (IC) in een ander ziekenhuis.

De jaarlijkse Cisco Innovation Awards eren organisaties die door succesvolle implementatie van innovatieve technologieën opmerkelijke resultaten bereiken. Peter van der Voort, Intensivist van het OLVG in Amsterdam, was in London aanwezig tijdens het achtste Innovations Award Dinner. “We zijn trots op deze erkenning. We hebben met VisionsConnected hard gewerkt aan een systeem dat naadloos aansluit op de praktijk. Met Tele-IC krijgen patiënten die vierentwintig uur per dag intensieve zorg in een ziekenhuis dichtbij huis,” aldus Van der Voort namens het OLVG.

Met Tele-IC 24 uur per dag continuïteit
Peter van der Voort: “Veel ziekenhuizen hebben geen niveau 3 IC die gericht is op patiënten met zeer gecompliceerde en ernstige ziekten. Het OLVG heeft die wel. Op onze IC zijn continu gespecialiseerde verpleegkundigen enintensivisten aanwezig. Vanaf nu hebben we ook 24 uur per dag en 7 dagen per week een intensivist paraat die via een aantal schermen met audio-video verbinding meekijkt op de IC van MC Zuiderzee en de patiënt op afstand behandelt. De intensivist wordt ter plaatse ondersteund door medisch specialisten en IC-verpleegkundigen van MC Zuiderzee. Een groot voordeel is dat er op deze manier ook in de avond en nacht behandeling beschikbaar is van een intensivist op afstand in deze kleinere ziekenhuizen. Hiermee wordt 24 uur per dag de continuïteit geborgd”.

Geen compromis
Het OLVG in Amsterdam en Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad zijn in april 2011 als eerste ziekenhuizen in Europa gestart met de Tele-IC oplossing die is ontwikkeld in samenwerking met managed video service provider VisionsConnected. Kritieke succesfactor was de integratie met het bestaande patiënten datamanagementsysteem MetaVision. Bert de Vos, VisionsConnected Adviseur Visuele Communicatie Gezondheidszorg. “Focus op de wensen van de eindgebruiker is een belangrijk gegeven. Bij toepassingen voor de intensive care betekent dat ‘geen compromissen’. Als technologie een beperking vormt, moeten we toch echt iets anders bedenken.”

Bewezen toegevoegde waarde
Projecten worden alleen voor de Cisco Innovations Awards genomineerd als detoepassing van vooruitstrevende technologie bewijst toegevoegde waarde te leveren in de praktijk. Tele-IC voorziet in een behoefte, omdat IC-afdelingen van lokale ziekenhuizen moeten verdwijnen als er niemand beschikbaar is om  patiënten ’s avonds en in het weekend visueel te monitoren. Raymond Alves, CEO VisionsConnected: “Verder kijkend, benadrukt het succes van tele-IC het belang van het ontwikkelen van innovatieve video-oplossingen die maatschappelijk relevant zijn en organisaties echt verder helpen. Ons continue streven naar innovatie binnen de visuele communicatie industrie, wordt met deze nominatie beloond als slagroom op de koffie.”

Bron: Vision Connected

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter