Categorie | Zorginnovatie

Onderzoek: Bestuur een robot met je gedachten

Een speelgoedrobot besturen met je gedachten. Hersenonderzoeker Nick Ramsey van het UMC Utrecht heeft het proefpersonen laten doen. Het vormt de basis voor een brain-computer interface waarmee verlamde mensen een computer besturen.

In het onderzoek liggen proefpersonen stil in een krachtige, 7T MRI-scanner. Op een computerscherm zien ze wat de camera van de speelgoedrobot `ziet’. De proefpersonen bewegen niet, ze moeten hun ogen gericht houden op een punt. De MRI-scanner meet hersenactiviteit en de computer heeft geleerd wanneer proefpersonen links, rechts, of naar voren denken.

Ramsey en collega’s van het UMC Utrecht zijn er op die manier in geslaagd proefpersonen een robot te laten besturen. De robot legde succesvol een parcours af van ongeveer negen meter langs vier haltes, terwijl de `bestuurder’ in een MRI-scanner verderop lag.

“Het lukte alle proefpersonen heel snel om de robot te besturen”, vertelt Ramsey. “Ze vonden allemaal dat ze de robot onder controle hadden. Het betekent dat deze vorm van een brain computer interface heel makkelijk onder de knie te krijgen is. Training is nauwelijks nodig.”

Ramsey werkt aan een `brain computer interface’ waarmee verlamde mensen een computer kunnen besturen. Hij wil daarvoor elektroden implanteren in het brein van deze patienten om de hersenactiviteit te meten. Dat is nodig voor een goed signaal, maar het is natuurlijk een enorm zware ingreep. Ramsey verwacht dat het besturen van de robot via de MRI-scanner een eerste stap zal zijn voor deze patienten. Als het verlamde mensen lukt de robot te besturen, dan kunnen onderzoekers en artsen daarna beslissen om elektroden te implanteren in hun hersenen. Ramsey hoopt dit najaar voor het eerst bij verlamde patienten elektroden te implanteren voor een eenvoudiger systeem. Een robot besturen met elektroden kan naar verwachting over een paar jaar.

Het besturen van de robot is onderdeel van het promotieonderzoek van Patrik Andersson. Hij promoveerde op 4 juli aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Nick Ramsey, prof. dr. Max Viergever en dr. Josien Pluim begeleidden zijn onderzoek. Lees hier een langer artikel over het onderzoek van Ramsey.

Bron: UMCU (persbericht)

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter