Categorie | eHealth

Online hulp voor meiden met eetproblemen een succes

99gram

99gram.nl is 5 jaar online en trekt één miljoen bezoekers.

Op 9 september viert website www.99gram.nl haar vijfde verjaardag. Deze site voor jongeren met vragen over eten, gewicht en uiterlijk voorziet in een grote behoefte en heeft in de afgelopen vijf jaar opgeteld één miljoen bezoekers gehad. Jongeren weten elkaar te vinden voor lotgenotencontact op het drukbezochte forum en zoeken veelvuldig anoniem contact met deskundigen via mail en chat. Op de site is een zelfhulpcursus voor jongeren met een negatief zelfbeeld. Middels online opdrachten leren zij vriendelijker naar zichzelf te zijn en positiever in het leven te staan. 400 jongeren startten al met de online behandeling voor hun eetproblemen onder begeleiding van een behandelaar. 99gram.nl is een initiatief van Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Via internet heeft Accare meer meiden met boulimiaklachten bereikt dan jaarlijks naar de instelling worden verwezen. En niet alleen meiden weten de weg naar 99gram.nl te vinden: zo’n 7% van de bezoekers zijn jongens.

Wat jongeren zeggen over 99gram.nl
“Ik ben nog niet klaar met de behandeling, maar ik voel me nu al zo veel beter! Ik heb weer plezier in het leven, ik voel me energiek en ik kan genieten van eten. Soms heb ik een dipje en gaat het even wat minder, maar ik heb gemerkt dat ik nu wel de handvatten heb om dat aan te pakken, dus zodra ik merk dat ik een terugval heb, kan ik ingrijpen. En ik heb ook geleerd om niet te streng voor mezelf te zijn en het af en toe maar gewoon even te laten zijn, in plaats van het zo groot te maken”

“Ze staan overal voor open, de vraag kan niet gek genoeg zijn. Je voelt je begrepen en door 99gram weet ik dat ik niet de enige ben.”

“Ik ben gestopt met de behandeling, omdat ik mezelf nu accepteer hoe ik ben. Dat is goed zo. Ik zou de behandeling aanbevelen bij meisjes die ook problemen hebben met eten.”

Op dit moment heeft de site 850 bezoekers per dag. Meiden beoordelen het contact met de deskundige binnen de online behandeling gemiddeld met een acht.

Grote stap voor GGZ: regie bijna volledig bij de jongere
99gram.nl is een zeer laagdrempelige vorm van hulp voor jongeren met eetproblemen. Accare bereikt hen op de plek waar zij zich bevinden: internet. De site is de enige plek voor deze doelgroep met een compleet aanbod van preventie tot online behandeling. Jongeren kunnen, zonder tussenkomst van een volwassene, bepalen op welk moment ze welke hulp nodig hebben. Zij hoeven op deze manier niet te wachten op hulp en geen school te missen door het reizen naar een instelling. De meeste jongeren melden zich anoniem aan voor behandeling. Het is voor hen een eerste stap richting hulpverlening.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter