Categorie | Zorginnovatie

Open dag zorgrobot van Stichting Smart Homes succesvol

In het kadder van de Dutch Technology Week demonstreerde Stichting Smart Homes op donderdag 7 juni haar twee zorgrobots in de Slimste Woning van Nederland in Eindhoven. Iedereen was welkom om een kijkje te komen nemen naar onze robotbuddy’s die mensen met geheugenproblemen helpen langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Zorgrobots en Slimme Huizen
Robots en intelligente huizen die voor je zorgen; dit klinkt misschien nog ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Onderzoekers van stichting Smart Homes werken samen met technologie- en zorgpartijen om dit te realiseren. Smart Homes ontwerpt concepten van robots en diensten en test deze met oudere mensen en mensen die in de zorg werken. Dit doen ze niet in een groot laboratorium, maar in een volledig uitgeruste woning met de laatste slimme snufjes, waaronder twee verschillende zorgrobots.

Het eerste robotmaatje zorgt voor je mentale gezondheid en biedt mensen met geheugenproblemen structuur aan gedurende de dag en helpt hen actief te blijven. De tweede robot zorgt onder andere voor je fysieke gezondheid en let op je eet-, drink- en beweegpatronen. Naast het primaire zorgdoel proberen beide robots een maatje te worden en indien nodig gezelschap te bieden. Het gaat hier om twee verschillende prototypes uit onze CompanionAble en Mobiserv projecten.

Druk bezocht
De open dag van Smart Homes was een groot succes. Ruim voor aanvang stonden er al mensen buiten te wachten en tussen 11:00 en 16:00 uur kwamen er in totaal circa 100 bezoekers een kijkje nemen. De bezoekers varieerden van hele jonge kinderen die met opa en oma mee kwamen, naar studenten van verschillende richtingen, tot professionals uit de zorg.

Iedereen kreeg in een sessie van circa 45 minuten een demonstratie van de twee robotmaatjes, een uitgebreide uitleg van wat deze maatjes doen en een hoop ervaringen van de vele tests die Smart Homes inmiddels gedaan heeft met deze robots en oudere mensen met beginnende geheugenproblemen.

De bezoekers waren erg enthousiast over beide robots en de achterliggende diensten en de onderzoekers van Smart Homes waren erg enthousiast over de grote belangstelling voor hun projecten. Kortom, dit smaakt naar meer, dus wellicht volgen er binnenkort meer open dagen in de Slimste Woning van Nederland.

Bron: Stichting Smart Homes (nieuwsbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter