Categorie | Software

Patiënt beter geholpen door databaseonderzoek

De meest gangbare behandeling van de ziekte van Dupuytren is een operatie die de kromstand van de vingers opheft. Recent databaseonderzoek toont echter aan dat de minder belastende collagenase injectie net zo effectief is. Xpert Clinic, een zelfstandig behandelcentrum voor hand- en polszorg, komt tot deze conclusie na een databaseonderzoek van slechts een jaar.

Chao Zhou, als arts-onderzoeker verbonden aan zowel Xpert Clinic als aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, analyseerde in 2014 tienduizenden anonieme gegevens van patiënten met de ziekte van Dupuytren. Hij putte hiervoor uit Pulse, het uitkomstenregistratiesysteem met gegevens omtrent alle hand- en polsaandoeningen van Xpert Clinic.

Sneller inzicht in nieuwe behandelingen
Dankzij deze database kan Xpert Clinic in een jaar tijd een onderzoek opzetten en afronden. Zhou: “Normaal duurt het al een jaar om een onderzoek op te zetten en kun je jaren later pas publiceren. Nu hebben we het complete onderzoek in een klein deel van die tijd opgezet en afgerond. Dat is goed nieuws voor patiënten, want zij profiteren nu sneller van nieuwe en betere behandelmethodes.” Medisch directeur Reinier Feitz vult aan: “Én over betere specialisten, want ook hun resultaten, zoals medische uitkomsten en patiënttevredenheid, worden voortdurend gemeten. De uitkomsten van deze metingen houden ons scherp en stimuleren tot voortdurend verder ontwikkelen.”

Gegevens vergelijken cruciaal
Met behulp van patiënten bouwt Xpert Clinic de database Pulse steeds verder uit. Feitz: “We zijn daar in 2008, bij de start van onze kliniek, mee begonnen en beschikken inmiddels over tienduizenden anonieme patiëntgegevens. We vragen al onze patiënten om ten behoeve van Pulse regelmatig formulieren in te vullen en krachtmetingen te doen. Dit is cruciaal. Hierdoor kunnen we de gegevens van een patiënt vergelijken met zijn of haar peer group en vervolgens nauwkeurig voorspellen wat het resultaat is van een bepaalde behandeling. Als we zeggen dat de pijn daalt van een 7 naar een 1, dan is dat gebaseerd op ervaringen van vergelijkbare patiënten.”

Bron: Xpert Clinic

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter