Categorie | Infrastructuur

Patiënt sneller en beter geholpen door digitale verwijzing naar specialist

De patiënt komt direct bij de juiste specialist, hoeft niet nog een keer hetzelfde verhaal te doen en spreekuren zijn beter in te plannen. Deze voordelen zijn het gevolg van het digitaal verwijzen van patiënten door huisartsen naar ziekenhuizen in de regio Zuid-Holland Noord.

Vanaf vandaag maken het LUMC, het Diaconessenhuis Leiden, het Rijnland Ziekenhuis, GGZ Rivierduinen en circa 90 procent van alle huisartsenpraktijken in de regio gebruik van ZorgDomein, een landelijk opererend bedrijf dat elektronisch verwijzen mogelijk maakt. De papieren verwijsbrief – die nog wel eens zoek wilde raken – is dan niet meer nodig. Ook de papieren formulieren voor onderzoeksaanvragen voor  SCAL Medische Diagnostiek zijn verleden tijd: de huisarts vult online het formulier in en verstuurt deze digitaal.

Relevante informatie raadplegen
Huisartsen zijn enthousiast over het elektronische verwijssysteem. “Het handige van het systeem is dat de huisarts direct ziet welke specialist een bepaald ziektebeeld behandelt en of hij snel ruimte heeft”, zegt huisarts Willem van der Linden, tevens bestuurslid van de Huisartsenvereniging Rijnland. “En de specialist kan van tevoren relevante informatie over de patiënt raadplegen zoals actuele medicatie, contra-indicaties en allergieën.”

Brede samenwerking
Trekker van het initiatief is Sleutelnet, het samenwerkingsverband van alle zorgverleners en de zorgverzekeraars in de Regio Zuid-Holland Noord op het gebied van ICT. “Heel bijzonder is dat alle regionale ziekenhuizen en huisartsen tegelijkertijd gebruik gaan maken van ZorgDomein”, zegt Jasper van Sambeek, directeur van Sleutelnet. “In andere regio’s gaat dat veel meer ad hoc. In Zuid-Holland Noord maakt nu iedereen gebruik van hetzelfde systeem en daardoor hebben huisartsen er direct veel aan.”

Landelijk zijn nu 70 procent van de ziekenhuizen en 7000 huisartsen aangesloten bij ZorgDomein, daardoor is het ook mogelijk om bovenregionaal digitaal te verwijzen.

Bron: Zorgdomein (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter