Categorie | mHealth

Patiënten van UMC Utrecht houden gezondheid bij in apps

UMC Utrecht

Het UMC Utrecht start in de maand juni met drie pilots waarbij patiënten via apps bijhouden hoe het met hen gaat. Hierdoor moeten patiënten meer inzicht krijgen in hun eigen gezondheid en hiervoor meer regie krijgen. Patiënten en zorgverleners hebben contact op het moment dat dat nodig is. De drie pilots zijn gericht op patiënten met ALS, hoge bloeddruk (hypertensie) en jeugdreuma. Voor het project zijn apps ontwikkeld door FocusCura, in samenwerking met huisartsen en revalidatiecentra in de stad Utrecht. De patiënt legt in deze apps allerlei gegevens vast, zoals bloeddruk, gewicht, pijnscore en algemene gesteldheid.

Geautomatiseerde alerts
De app van het UMC Utrecht voor patiënten met hypertensie. De data die in de app wordt ingevoerd is beschikbaar voor verschillende zorgverleners van de patiënt, bijvoorbeeld door een bloeddrukmeter die draadloos is gekoppeld aan de app. Indien nodig ontvangen zorgverleners automatisch een alert, zodat zij direct kunnen ingrijpen indien een patiënt ondersteuning nodig heeft. De patiënt blijft eigenaar van alle data en bepaalt zelf wie welke data kan inzien.

Met behulp van de apps verwacht het UMC Utrecht een beter beeld te krijgen van de gezondheid van patiënten. Dit maakt het mogelijk beter te anticiperen op gezondheidsproblemen. Het UMC Utrecht verwacht dat dit de zorg gaat veranderen.

‘Zorg begint en eindigt thuis’
“De zorg van een patiënt start niet in het ziekenhuis, die begint en eindigt immers thuis. Het is dus van belang dat we als zorgverleners verder kijken dan de grenzen van ons werkveld en nog beter samenwerken. Met die insteek zijn de apps ontwikkeld. Samen met de patiënt, huisarts, soms mantelzorger en andere zorginstellingen zijn we vanaf het begin bij elkaar gaan zitten. Ons gezamenlijke startpunt was de patiënt: hoe kunnen we hem het beste ondersteunen?”, aldus professor Wouter van Solinge, ambassadeur eHealth & Big Data in het UMC Utrecht

Hyleco Nauta, director eHealth Innovation: “eHealth is meer dan het introduceren van slimme apps. Het is een manier van denken die niet beperkt wordt door ziekenhuismuren. Optimalisatie van het zorgcontinuüm, daar gaat het om.”

Video
In de onderstaande video wordt de werking van de app voor patiënten met jeugdreuma gedemonstreerd.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter