Categorie | Big Data

Personalized Medicine en de rol van Big Data: grenzeloze mogelijkheden

julius

Op vrijdag 18 november 2016 organiseert het UMC Utrecht Julius Centrum het vierde congres over Zorg ICT met als thema: ‘Personalized Medicine en de rol van Big Data: grenzeloze mogelijkheden’. Zowel de ervaringen van het UMC Utrecht komen aan bod, als die van collega-instellingen, de GGZ, juridische aspecten en het bedrijfsleven. Het is een plenair congres zonder parallelsessies, u hoeft dus niets te missen.

Waarom dit congres?
Kennis en behandeling van ziekte verandert snel. Er komen steeds meer aandoeningen waarvoor geen optimale behandeling voorhanden is en als er al een behandeling beschikbaar is, reageren veel patiënten niet op de behandeling of ervaren zij veel bijwerkingen. Veel van deze problemen kunnen worden verklaard door variatie in persoonlijke kenmerken. Hierom wordt steeds meer gezocht naar behandelingen die zijn toegespitst op behoeften en kenmerken van individuele patiënten (Personalized Medicine).

Personalized Medicine versterkt een verandering van reactieve geneeskunde naar proactieve en preventieve gezondheidszorg. Deze belangrijke verandering vraagt om veel data van zoveel mogelijk personen in representatieve steekproeven van de bevolking. We zien dit onder meer terug in het opzetten van biobanken, next generation sequencing en de speurtocht naar mutaties om te bepalen bij welke tumor een behandeling zal aanslaan. De moleculaire eigenschappen van de ziekte, leefstijl en andere omgevingsfactoren spelen daarin ook een belangrijke rol. Bestaande en nieuwe technologieën worden ingezet en gecombineerd voor data opslag, verwerking en analyse van gestructureerde en ongestructureerde data (Big Data). De analyse van Big Data is vooral gericht op het vinden van datapatronen en -verbanden. Dit biedt de mogelijkheid om voorspellingen te doen over de effectiviteit van een behandeling en zo behandelingen gerichter in te zetten bij alleen die patiënten waarbij de behandeling aan zal slaan.

Personalized Medicine vraagt om het juiste geneesmiddel voor de juiste variant van een aandoening. De juiste dosering van medicijnen en interacties tussen verschillende medicijnen is van belang voor een optimale werking bij een individuele patiënt. Het streven naar optimalisatie van de gezondheidszorg staat centraal bij Personalized Medicine. De ontwikkelingen in Personalized Medicine en het gebruik van Big Data gaan snel en hebben grote gevolgen voor de arts en de patiënt. Dit zal centraal staan in het congres. Ingegaan zal worden op zowel recente klinische en technologische ontwikkelingen, als op de gevolgen van personalized medicine en het gebruik van Big Data voor arts en de patiënt.

Onderwerpen van het congres
• Toekomstige ontwikkelingen in Personalized Medicine en het gebruik van Big Data.
• Gevolgen van Personalized Medicine voor de arts en de patiënt.
• Klinische en technologische ontwikkelingen in diagnostiek en zorg.
• Gevolgen voor de mens achter de patiënt.

Zie voor het volledige programma en sprekers bijgevoegde brochure.
Inschrijven en meer informatie; www.juliusacademy.nl
Locatie; 18 november 2016, Cinemec Utrecht

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter