Categorie | Zorginnovatie

Robot Care Systems finalist LiveWIRE Award 2015

Robot Care Systems finalist LiveWIRE Award 2015

Ouderen in verzorgingshuizen die hun eigen onafhankelijkheid kwijt zijn geraakt en worstelen met alledaagse handelingen. Dat beeld was voor de Servische Maja Rudinac zo moeilijk te verkroppen dat ze Robot Care Systems oprichtte. Haar robots helpen ouderen om langer zelfstandig te functioneren en een leuker leven te hebben. Robot Care Systems is één van de vier finalisten van de LiveWIRE Award 2015, de finale van het LiveWIRE Programma van Shell en de Kamer van Koophandel om jonge innovatieve ondernemers te helpen met de ontwikkeling van hun bedrijf. De winnaar wordt tijdens de feestelijke finale op 3 december a.s. bekendgemaakt.

Van Belgrado naar Delft
Maja Rudinac (34) studeerde Electronics & Control Engineering aan de universiteit van Belgrado. Internationale ambities had ze altijd al. Toen ze in 2007 de kans kreeg naar Nederland te komen om hier promotieonderzoek in Robotics te doen aan de TU Delft, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Ze pakte haar koffers, streek neer in Den Haag, behaalde haar doctoraat en richtte in 2014 Robot Care Systems op.

Ouderen helpen die opgeven
“In verzorgingshuizen zag ik hoe ouderen worstelen met alledaagse handelingen. Wat me het meest trof, was dat ze het leven op een gegeven moment gewoon opgeven. Dat inspireerde me om mijn kennis te wijden aan het helpen van deze mensen”, vertelt Maja. Robot Care Systems is opgericht voor ouderen die regelmatig thuiszorg of mantelzorg krijgen. “De toepassingen zijn breed. Met onze robot LEA kunnen mensen opstaan, lopen, en alle obstakels in huis vermijden. LEA helpt met dingen oppakken en tijdig wakker worden of het innemen van medicijnen.”

Revolutie in zorgland
De robots van Robot Care Systems zijn hard op weg een revolutie in zorgland teweeg te brengen. “De vijf prototypes van Robot Care Systems worden op dit moment druk getest in Nederlandse verzorgingshuizen en in een aantal Europese landen. De volgende stap is het behalen van de nodige certificeringen. De lancering staat gepland voor de herfst van 2016 en in 2017 moet de massaproductie van de grond komen”, aldus Maja.

LiveWIRE Award
De LiveWIRE Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de ondernemer jonger dan 35 jaar die de jury weet te overtuigen van zijn innovatievermogen en ondernemerschapskwaliteit. De finalisten maken kans op de juryprijs van €20.000,- en de publieksprijs van €5.000,-. Op 3 december a.s. wordt de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs verkozen. Voor de publieksprijs kan online gestemd worden via www.livewire.nl/getwired.

”Wij zijn blij dat ons product de aandacht krijgt die het hoort te krijgen. En dat mensen erkennen hoe belangrijk het is dat ouderen de zorg krijgen die ze verdienen”, aldus Maja tijdens de halve finale van LiveWIRE.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter