Categorie | Medische Technologie

Robotchirurgie nu ook voor darm- en nieraandoeningen

Vanaf vandaag wordt in het Amphia Ziekenhuis robotchirurgie ook ingezet voor de behandeling tegen darmaandoeningen. Daarnaast worden sinds kort niersparende operaties met de robot uitgevoerd. In april 2011 werd binnen Amphia de eerste robotoperatie uitgevoerd bij de behandeling van prostaatkanker. Voorzitter Raad van Bestuur, Olof Suttorp: “De inzet van robotchirurgie past bij onze ambitie als topklinisch opleidingsziekenhuis om innovatief te zijn en continu te werken aan optimalisatie en verbetering van onze patiëntenzorg. Met deze uitbreiding krijgt robotchirurgie een gepaste plek in ons zorgaanbod.” Inmiddels zijn er in Nederland 16 ziekenhuizen in het bezit van een operatierobot.

“De robot bewijst zijn meerwaarde als het om complexe ruimtes in het menselijke lichaam gaat. Door het driedimensionale beeld dat gegenereerd wordt, heb je een veel beter overzicht op het operatiegebied en kan gerichter worden geopereerd. Als medisch specialist zit je achter de console en kijk je via een soort vergrootglas in de buikholte. Het feit dat je met de camera dicht op het te opereren gebied zit en dit beeld vervolgens vergoot wordt weergegeven, zorgt voor een veel beter en gedetailleerder zicht. Als operateur heeft de robot ook ergonomische voordelen. Door het werken via de console voorkom je ook dat de arts in een onnatuurlijke houding aan een operatietafel staat”, aldus chirurg George van der Schelling.

“Breda is niet uniek met het inzetten van de robot binnen de chirurgie, maar hoort hiermee wel tot de koplopers als het om geavanceerde minimaal invasieve chirurgie gaat. Op jaarbasis zullen wij in het eerste jaar zo’n 50 patiënten met endeldarmklachten met de robot opereren. En dat aantal neemt vervolgens jaarlijks toe” zegt Olof Suttorp.

George van der Schelling, “Hoewel de zorgverzekeraars niet overtuigd zijn van het nut, is er wel degelijk voldoende wetenschappelijk bewijs dat robotchirurgie toegevoegde waarde heeft. De chirurgie wordt vandaag de dag veel vergeleken met de vliegtuig industrie vooral als het om veiligheidsprocedures gaat. De hedendaagse piloot zit in een ultramoderne cockpit en oefent zijn beroep uit. De hedendaagse chirurg heeft de beschikking over een robot om de patiënt veilig en goed met de laatste technologie door een operatie te leiden.”

Nu worden patiënten met endeldarmkanker met de robot geopereerd. In de nabije toekomst wordt de robot ingezet voor andere complexe minimaal invasieve chirurgische ingrepen. Zoals aandoeningen aan de bijnieren, longchirurgie en ernstige maagzuur klachten die operatief behandeld moet worden. “Het betekent niet dat iedere patiënt in aanmerking komt. Elke patiënt vraagt om een eigen behandeling. De fysieke en mentale gesteldheid van een patiënt voorafgaand aan de operatie bepalen voor een belangrijk deel of de robot ingezet kan worden”, aldus George van der Schelling.

Door het gebruik van de robot zijn slechts kleine incisies nodig en kan veel preciezer worden geopereerd. Dit betekent minder bloedverlies, minder pijnklachten Verder gaat het herstel over het algemeen sneller en is het ziekenhuisverblijf korter.

Bron: Amphia

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter