Categorie | Actueel, Big Data, eHealth

Slingeland Ziekenhuis krijgt meer inzicht in realtime patiëntdata

Slingeland Ziekenhuis krijgt meer inzicht in realtime patiëntdata

Slingeland Ziekenhuis krijgt meer inzicht in realtime patiëntdata met communicatieplatform van Ascom

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kiest voor Digistat Suite van Ascom als communicatieplatform om patiëntdata op één centrale plek te monitoren. Met de keuze voor Ascom zet het Slingeland Ziekenhuis de volgende stap in het project ‘Sensing Clinic’. Het ziekenhuis wil met dit project de zorg verbeteren met behulp van sensortechnologie. Het nieuwe platform maakt het mogelijk de data uit meerdere sensoren te monitoren en analyseren via één centraal systeem. Vanaf 2020 zal het systeem stapsgewijs in het ziekenhuis geïmplementeerd worden.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft in het kader van het project ‘Sensing Clinic’ enkele jaren geleden het innovatieproject met sensortechnologie opgepakt. Het uitgangspunt was om met behulp van sensoren de vitale functies, zoals bloeddruk, hartritme en ademhaling, evenals het slaapritme en de bewegingen van patiënten in bed te monitoren. Het project en de beschikbare technologieën zijn doorontwikkeld en het Slingeland is op zoek gegaan naar een centraal platform van waaruit de verschillende sensoren beheerd kunnen worden. De oplossing werd gevonden in Digistat Suite van Ascom, waarmee zorgverleners de data van alle sensoren centraal kunnen verwerken en binnen één platform kunnen analyseren.

Er is gekozen voor Digistat Suite om artsen en verpleegkundigen meer inzicht te bieden in de toestand van de patiënt en medische beslissingen te onderbouwen. Het systeem meet de vitale functies van de patiënt en genereert automatische notificaties. Digistat toetst de gemeten waarden aan een aantal hypothesen, waardoor het mogelijk is vroegtijdig veranderingen in de situatie van de patiënt te signaleren. Daardoor kunnen zorgverleners sneller handelen. Het systeem werkt naadloos samen met verschillende sensoren. Uniek is de interoperabiliteit en onafhankelijkheid van het systeem. Ascom kan alle sensoren na certificering koppelen. Daardoor kan het Slingeland Ziekenhuis gebruik blijven maken van de huidige sensortechnologie en is het systeem ook geschikt om in de toekomst uit te breiden.

Het Slingeland Ziekenhuis gaat het platform inzetten om de gezondheidssituatie van patiënten voortdurend te monitoren en veranderingen vroegtijdig te signaleren. Hierdoor ontlast het platform bovendien zorgverleners in hun dagelijkse werkzaamheden. De wens voor de toekomst is dat toepassing van betrouwbare sensortechnologie de werkdruk voor verpleegkundigen vermindert en het ziekenhuis helpt om de toenemende zorgvraag beter het hoofd te bieden. Zorgverleners zijn namelijk minder tijd kwijt aan administratieve handelingen.

Het idee is dat deze sensortechnologie in een later stadium tevens kan worden toegepast bij patiënten in de thuissituatie. Dit biedt patiënten rust en zorgt ervoor dat zorgverleners indien nodig tijdig worden geïnformeerd. Ook zijn zo meer patiënten te verzorgen met hetzelfde aantal zorgverleners. Bovendien kan een aantal opgenomen patiënten eerder naar huis, omdat dan ook in de thuissituatie een oogje in het zeil kan worden gehouden

Malou Peppelman, Programmamanager Innovatie bij het Slingeland Ziekenhuis: “Dankzij de samenwerking met Ascom kunnen we het project Sensing Clinic naar een hoger niveau tillen. Het overzichtelijk presenteren van alle patiëntdata was een cruciale stap in het integreren van sensortechnologie in onze werkwijze. Ascom heeft een geweldige prestatie geleverd door deze data inzichtelijk te maken voor onze artsen en verpleegkundigen. Nu kunnen we ons richten op het verder verbeteren en innoveren van de zorg.”

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter