Categorie | Infrastructuur

Snelle en betrouwbare glasvezelring voor ziekenhuizen Noord-Nederland

Eurofiber en Stichting GERRIT, een kennis- en innovatieplatform voor de zorg in Noord-Nederland, hebben een samenwerkingscontract afgesloten. Het gaat om de levering van een dark fiber-ring die het grootste deel van de ziekenhuizen in de regio en twee datacenters met elkaar verbindt. In Friesland bestaat een dergelijk glasvezelnetwerk al. Met de komst van de nieuwe dark fiber-ring wordt het hele noorden voorzien van een IT-infrastructuur waarover de ziekenhuizen en laboratoria gebruikmaken van zorgdiensten en medische informatie uitwisselen, bijvoorbeeld via de wereldwijde IHE-XDS-standaard. Het contract heeft een looptijd van twaalf jaar. In het eerste kwartaal van 2016 is het glasvezelnetwerk operationeel.

Faciliteiten delen voor meer kostenefficiency

Met het glasvezelnetwerk is GERRIT in staat de beschikbaarheid en continuïteit van de IT-infrastructuur voor de ziekenhuizen te optimaliseren. Bovendien kan zij de bandbreedte zelf naar behoefte opschalen. Alle verbindingen zijn redundant uitgevoerd: mocht er ergens in het netwerk een connectie uitvallen, dan kan het dataverkeer altijd langs een andere route doorgaan. Dit alles betekent voor de aangesloten ziekenhuizen, laboratoria en andere zorgpartijen dat ze meer toepassingen op een snelle en betrouwbare manier kunnen delen. Ze kunnen bijvoorbeeld back-upvoorzieningen bij elkaar onderbrengen of het gebruik van kostbare MRI-apparatuur op één locatie onderbrengen en beelden via de lijn doorsturen naar de behandelende arts. Dit zorgt voor meer kostenefficiëntie.

Meer mogelijkheden, minder beheerlast

In samenwerking met Eurofiber kan GERRIT bovendien in een breder verzorgingsgebied dan Noord-Nederland zorgpartijen op de glasvezelring aansluiten. Ook kan zij service providers extra mogelijkheden bieden om hun diensten over de verbindingen te leveren. Een van de redenen om met Eurofiber in zee te gaan was dat het bedrijf het hele traject kan bieden, waarmee de beheerlast voor de infrastructuur van GERRIT vermindert.

v.l.n.r. Wim Hodes (Stichting GERRIT) en Alex Goldblum (Eurofiber)

v.l.n.r. Wim Hodes (Stichting GERRIT) en Alex Goldblum (Eurofiber)

“Met het samenwerkingscontract met Eurofiber beschikken we over een glasvezelnetwerk waarmee de zorg in Noord-Nederland ook in de toekomst verder kan. We hoeven ons niet druk te maken over bandbreedtebeperkingen en wij kunnen eenvoudig de aan te sluiten zorgpartijen en onderlinge diensten uitbreiden. Voor de aangesloten ziekenhuizen zijn de betrouwbaarheid van de verbindingen en de kostenefficiency van het delen van faciliteiten heel belangrijk”, aldus Leendert Nooitgedagt, verantwoordelijk voor markt- en dienstontwikkeling bij GERRIT.

Jeanine van der Vlist, commercieel directeur van Eurofiber: “In ons streven naar een smart society zijn we bijzonder trots dat we door middel van de samenwerking met GERRIT een bijdrage kunnen leveren aan een betere zorgverlening in Noord-Nederland. We zijn er ook van overtuigd dat de samenwerking zal bijdragen aan de verdere uitrol van glasvezelverbindingen binnen de zorgmarkt in Nederland.”

 

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter