Categorie | Software

Speciale computerspellen voor dementiezorg

Op donderdag 10 mei opent stichting Groenhuysen een nieuwe dagbehandeling voor jong dementerenden. In dagbehandelingscentrum De Wiek in Roosendaal kunnen mensen bij wie dementie zich voor het 65e levensjaar ontwikkelt, onder andere actief aan de slag met SilverFitness. SilverFit ontwikkelde samen met Groenhuysen het SilverFitness concept: speciale computerspellen die fitness en revalidatie veel leuker maken.

Jong dementerenden hebben een andere behoefte aan zorg en aandacht dan ouderen. Daarom wordt naast aandacht voor lichamelijke functies, tijd besteed aan het maatschappelijk functioneren en de verwerking van het ziekteproces. Uit onderzoek is gebleken dat veel bewegen een positieve invloed kan hebben op het beloop van dementie. Bovendien is fit blijven ook belangrijk voor de algemene gezondheid. In de SilverFitness bij dagbehandeling De Wiek wordt gebruik gemaakt van speciaal voor dit doel ontwikkelde computerspellen die het trainen veel leuker kunnen maken. Bij deze spellen kan het cognitieve niveau en het fysieke niveau apart worden ingesteld. Zo kan iedereen een uitdaging aangaan die precies is aangepast op zijn of haar mogelijkheden.

Duiken, wandelen of bloemen plukken
Zo kan bijvoorbeeld het achteruit en zijwaarts lopen worden geoefend door middel van een hoofdrekenspel, of met een bloementuin waarin bloemen geplukt moeten worden. Bij krachtoefeningen met gewichten kan geoefend worden met een best lastig duikspel, of met een veel eenvoudiger oefening waarin een woestijn verandert in een natuurgebied. En door middel van filmprojectie is het mogelijk om op een loopband routes te lopen, bijvoorbeeld door Italië maar ook over het nabijgelegen Molenbeekse pad. Zo kan ook bij slecht weer “buiten” worden geoefend.

Breed aanbod
De SilverFitness is slechts één onderdeel van het brede aanbod op De Wiek. Het centrum is gelegen in de kinderboerderij Minnebeek. Naast Sport & Beweging worden ook werkgerichte activiteiten, geheugenactiviteiten, training van dagelijkse huishoudelijke activiteiten, muziektherapie, creatieve therapie en ontspanningstherapie aangeboden. De nieuwe dagbehandeling van stichting Groenhuysen richt zich op bezoekers tussen de 35 en 65 jaar.

Bron: Silverfit (APS Persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter