Categorie | eHealth

Start pilot proactief monitoren van hartfalenpatiënten

ZGT

Thales Nederland, Ziekenhuis ZGT en de Universiteit Twente starten samen een pilot project voor iMediSense: een app in combinatie met diverse sensoren voor hartfalenpatiënten. In het project is samenwerking gezocht met Vodafone voor de mobiele verbindingen en zorgverzekeraar Menzis als ondersteuner met de ambitie om na succesvolle afronding van de pilotfase de oplossing verder uit te rollen. De pilot gaat direct van start onder patiënten van Ziekenhuis ZGT.

Over iMediSense
iMediSense is een telemonitoring en patiënt coaching oplossing. Naast registratie door een mobiele app van een aantal gegevens, beantwoordt de patiënt dagelijks een aantal vragen. De informatie wordt verzameld op een centrale, beveiligde server waar de behandelend verpleegkundige en cardioloog inzage krijgen in de trend ontwikkeling van de patiënt, waardoor bij opmerkelijke uitkomsten tijdig kan worden ingegrepen.

Slimme integratie
Er worden al vele gezondheidapps voor smartphones aangeboden, voor het meten van de hartslag, bloeddruk, slaapcyclus, gewicht, voeding, beweging enzovoorts. In iMediSense wordt een slimme combinatie gemaakt van al deze technologieën die ook geïntegreerd wordt aangeboden aan het patiënt informatiesysteem van het ziekenhuis.

Praktijkvoorbeeld
Voorbeeld: De patiënt voert dagelijks onder andere zijn gewichtsmeting uit met iMediSense (de meting verloopt middels een bluetoothconnectie tussen sensor en app). In drie dagen tijd komt hij drie kilo aan. Dit kan betekenen dat de patiënt teveel vocht vasthoudt. Een duidelijk signaal waarop een cardioloog of verpleegkundige dankzij iMediSense tijdig kan reageren.

Waarom voor patiënten met hartfalen?
Hart- en vaatziekten behoren in Nederland tot de belangrijkste doodsoorzaken. Een op de vier Nederlanders sterft hieraan. Daarom is ervoor gekozen om iMediSense in eerste instantie voor patiënten met hartfalen in te richten. Bij succes van deze eerste pilot zal er ook gekeken worden naar andere toepassingen.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter