Categorie | eHealth

Telemonitoring maakt ouderen niet gezonder

102 bejaarden met een grote kans op ziekenhuisopname kregen gedurende 1 jaar een apparaat mee naar huis waarmee ze op afstand informatie over hun gezondheid naar hun arts konden versturen en ontvangen. De betrokken onderzoekers van de Mayo Clinic in Minnesota concluderen in Archives of Internal Medicine: telemonitoring helpt niet (2012; doi:10.1001/archinternmed.2012.256).

Paul Takahashi et al. rekruteerden de gemiddeld 80,3 jaar oude mensen op basis van een verhoogde risicoscore voor bejaarden. Mits ze geen dementie of andere contra-indicaties hadden, randomiseerden de auteurs hen voor de standaardbehandeling of de standaardbehandeling plus een gecertificeerd telemonitoringsysteem. Dat was uitgerust met onder andere sensoren voor bloeddruk, zuurstofverzadiging en bloedsuiker, en kon bovendien live videocontact maken met een verpleegkundige of arts.

Na 1 jaar was 63,7% van de op afstand gecontroleerde groep op de SEH geweest of opgenomen in een ziekenhuis geweest, wat niet statistisch afweek van de 103 controlepatiënten (57,3%).

Lees het hele artikel

Bron: NTvG, auteur Lucas Maillette de Buy Wenniger

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter