Categorie | Zorginnovatie

Veilige seks in Afrika bespreekbaar door SMS

Van de ongeveer 1 miljard mensen die leven in Afrika heeft circa 53% een mobiele telefoon. Elke maand komen er nog zo’n 1 miljoen bellers bij. Voor veel van deze mensen is de mobiele telefoon van grote betekenis. Niet alleen omdat ze (makkelijker) in contact kunnen komen met andere mensen, maar ook omdat belangrijke informatie ontvangen kan worden via SMS. Deze manier van kennis- en informatieverspreiding werkt ontzettend goed want mobiele telefoons zijn persoonlijk en anoniem. En daarom worden taboe onderwerpen, zoals seks, ook niet geschuwd.

In Afrika is er groot gebrek aan toegang tot kennis over voorbehoedsmiddelen. Tijd dus om de explosieve groei van mobiele telefoons te combineren met de feiten over voorbehoedsmiddelen. Bijvoorbeeld: 42% van de niet-getrouwde vrouwen in Sub-Sahara Afrika gebruikt helemaal geen voorbehoedsmiddelen.

Het idee was geboren van m4RH, mobile for Reproductive Health, een grootschalig programma dat mobiele technologie gebruikt om gratis belangrijke informatie te verspreiden in ontwikkelingslanden. Belangrijke onderwerpen zijn specifieke methoden van anticonceptie, het juiste gebruik ervan, de voordelen en bijwerkingen en andere gezondheidsinformatie.

De van oorsprong Nederlandse organisatie Text to Change heeft dit programma samen met FHI360, een van de grootste ontwikkelingsorganisaties op het gebied van gezondheidszorg van Amerika, opgezet in meerdere landen in Afrika. Het programma heeft alleen in Kenia en Tanzania al meer dan 13.000 gebruikers. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen naast het leren over anticonceptie, deze informatie ook vaak delen met hun familie en vrienden. Dit betekent dat de werkelijke invloed groter is dan de gemeten aantallen.

Text to Change is een organisatie die grote mobiele campagnes opzet, managet en analyseert, in opdracht van goede doelen en bedrijven. Zij richten zich hierbij op verbetering van gezondheidszorg en onderwijs, het stimuleren van economische ontwikkeling en het vergroten van maatschappelijk bewustzijn over onderwerpen als het milieu. Text to Change werkt momenteel in 15 landen in Afrika en Zuid-Amerika.

Bron: Text To Change (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter