Brigite van Haaften: ‘mensen regie over eigen leven laten houden’

Gedeputeerde Brigite van Haaften bijzonder betrokken bij Slimme Zorg

’Mensen regie over eigen leven laten houden’

Veel ouderen en chronisch zieken willen het liefst thuis blijven wonen, met alle gemakken en zorg binnen handbereik. De ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de sterke vergrijzing in Noord-Brabant maken van deze wens ook een noodzaak. De provincie Noord-Brabant ziet in ICT in huis een kansrijke oplossing voor nu én de toekomst, vertelt Brigite van Haaften, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. “Door ICT slim toe te passen, kunnen mensen langer in hun eigen omgeving blijven wonen. Daar doen we het voor.”

Zij  voelt zich bijzonder betrokken bij dit onderwerp. ”Er bestaan in Brabant al verschillende goede voorbeelden van producten, diensten en systemen op het gebied van Slimme Zorg, die zich in de praktijk hebben bewezen. Toch lukt het de betrokken organisaties tot nu toe niet om Slimme Zorg echt op brede schaal in Brabant te realiseren. Vraag en aanbod sluiten niet goed op elkaar aan en de werelden van zorg, wonen en welzijn kennen elk hun eigen werkwijze, processen en dynamiek. Datzelfde geldt voor het bedrijfsleven en kennisorganisaties. Verder worden ervaring en goede voorbeelden onvoldoende uitgewisseld. Om hierin een doorbraak te creëren, investeert de provincie met succes in sociale innovatie in de vorm van het project Slimme Zorg”, vertelt ze.

Projecten
De provincie Noord-Brabant ondersteunt gedurende de periode 2009-2011 een aantal concrete projecten op het gebied van Slimme Zorg. Van Haaften: ”Denk hierbij aan beeldspraakverbindingen met mantelzorgers, bibliotheek of thuiszorg. Of aan een digitaal dossier voor partners en kinderen van dementerende ouderen. Samenwerking tussen minimaal drie partijen uit verschillende werelden (maatschappelijke organisatie, kennisinstituut en bedrijfsleven) is verplicht om voor provinciale subsidie in aanmerking te komen.”

Inmiddels ondersteunt de provincie op deze manier zestien projecten in Brabant. De betrokkenheid van eindgebruikers (ouderen, chronisch zieken en hun naaste omgeving) bij de implementatie van Slimme Zorg toepassingen, bijvoorbeeld via behoefteonderzoek, is een van de speerpunten waarop de provincie de  projecten beoordeelt en indien nodig bijstuurt.

Kennisdeling
De provincie investeert ook in kennisdeling tussen de projecten onderling. Uitgangspunt hierbij is dat het uitwisselen van kennis en ervaring bijdraagt aan het succes van de projecten en leidt tot gezamenlijke stappen die de realisatie van Slimme Zorg bevorderen. Deze kennis wordt ook buiten de projectpartners gedeeld via o.a. een jaarlijks Slimme Zorg congres. Kennisuitwisseling is onmisbaar voor het breed verspreiden van succesvolle ICT-toepassingen, is de stellige mening van Van Haaften. Kennisdeling op Europese schaal biedt ook belangrijke kansen. Graag leren we van inzichten en ervaringen in andere Europese regio’s via onze deelname aan diverse Europese netwerken en samenwerkingsverbanden. Deelname van 23 Brabanders aan een grote Europese Ambient Assisted Living conferentie volgende week in Denemarken past hier helemaal in.

”Waar het uiteindelijk om gaat, is dat mensen langer zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. op die manier houden ze zo lang mogelijk de regie over eigen leven. Want dat is uiteindelijk wat we allemaal willen”, aldus de gedeputeerde.

© Digitalezorg.nl

Digitalezorg.nl reist mee met de delegatie van die vanuit Brabant naar het AAL Forum in Denemarken gaat. Naast het verslaan van de conferentie, zullen de ervaringen en reacties van de deelnemers van de delegatie worden geïnventariseerd voor de lezers van Digitalezorg.nl samengevat.

Ook zal Digitalezorg.nl in het thema ‘Slimme zorg in Brabant’ aandacht schenken aan het Slimme Zorg programma door portretten te schetsen van de deelnemers aan het programma en de diverse projecten.

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter