Internationaal en in Nederland is er een gestage groei te zien van projecten die gebruik maken van IHEprofielen. Ook zien we een verdere verbreding van toepassingsmogelijkheden van IHE met ontwikkelingen op het gebied van Patient Care Coordinaton (PCC) en Pharmacy. Weer nieuwe bouwstenen die passen in een ‘global’ patiëntendossier.
Dit jaar heeft het congres als thema IHE en interactie. Door het neerzetten van een zo breed mogelijk programma tracht IHE, iedereen die te maken heeft met Zorg en ICT, te bereiken. Het gesprek aangaan, praten en discussiëren met de bezoeker in de diverse workshops op het jaarcongres, daar gaat het om!
IHE, Integrating the Healthcare Enterprises, een internationaal samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van ICT in de zorgsector, maakt zich sinds haar oprichting in 1997 hard voor gecoördineerd gebruik van gevestigde standaarden zoals DICOM en HL7. Dit met als doel specifieke klinische behoeften ten aanzien van optimale patiëntenzorg in te vullen. Bewezen is inmiddels dat systemen ontwikkeld overeenkomstig IHE beter met elkaar communiceren, eenvoudiger te implementeren en onderhouden zijn en bovendien de zorgverleners in staat stellen om informatie effectiever te gebruiken.
Op 9 november aanstaande vindt alweer het 9e jaarcongres van IHE Nederland plaats in Spant! te Bussum. Een congres bedoeld om beleidsmakers- en bepalers, ICT-deskundigen en softwareleveranciers een update te geven van de laatste ontwikkelingen op het gebied standaardisatie van ICT in de zorg. Diverse sprekers passeren in de revue. Karima Bourquard van IHE Europe geeft in het ochtendprogramma een uiteenzetting van IHEServices. Henk Hutink (Nictiz) gaat in op de stand van zaken rondom documentuitwisseling. In de eerste parallelle workshopronde wordt gesproken over de ervaringen op een Connectathon (testsessie IHE), hoe om te gaan met het consent van de patiënt, de impact van epSOS op Nederland, het oncologisch zorgpad volgens IHE, het IHE-Labprofiel in de praktijk, ‘structured reporting’ en consultatie (pathologie) en vertelt IHE over haar wijze van communiceren met de doelgroep. In de tweede workshopronde – in de middag – komt aan de orde hoe regio’s informatie uit kunnen wisselen (XCA), wat barcodes en RFID brengen voor de logistiek, de ordering op verschillende beeldvormende afdelingen, de IHE Academy, eRefferal Workflow, hoe integratieprofielen inzetbaar of herbruikbaar zijn in de dagelijkse praktijk en wordt tot slot alles verteld over CCR/CCD.
Omdat het thema van het congres ‘interactie’ is, start om 16.15 uur een plenair debat, waarbij organisaties zoals Nictiz, IGZ, NPCF, OIZ, DICA, HL7, VMBI, TNO en het kwaliteitsinstituut met elkaar in discussie gaan over welke rol IHE voor zorgorganisaties kan spelen. Om 17.15 volgt tot slot een vooruitblik op 2013.
Bron: IHE (persbericht)