Categorie | Actueel

ActiZ: ‘Minister, dwing open software af’

logo-actiz

Bij het realiseren van persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s) lopen instellingen in de ouderenzorg aan tegen softwareleveranciers die hun software afschermen. Maarten van Rixtel, voorzitter van de ActiZ-commissie Informatisering, wil dat de overheid ingrijpt.

Druk overheid essentieel

Maarten van Rixtel is voorzitter van de commissie Informatisering van ActiZ. Hij verwacht niet dat deze beperkingen kunnen worden opgelost zonder druk van de overheid. Hij wacht dan ook met spanning op een brief van de minister waarin mogelijk wordt aangegeven dat hij meer regie gaat nemen en een rol gaat spelen in het afdwingen van het openstellen van applicaties van softwareleveranciers waar zorginstellingen mee werken.

Geld en tijd

Als de applicaties niet worden opengesteld kan een cliënt met een pgo geen toegang krijgen tot de software van bijvoorbeeld een ziekenhuis en kunnen er bijvoorbeeld geen foto’s worden uitgewisseld. Uitwisseling is nu in principe wel mogelijk, maar alleen met hele dure koppelingen. Van Rixtel: ‘Een pgo is een keuze van de klant. Dat betekent dat alle pgo’s koppelingen moeten maken met bijvoorbeeld ChipSoft. Dat kost een enorm vermogen en enorm veel tijd. We kunnen beter aan ChipSoft vragen of ze de applicatie open willen maken.’

Geen cliëntportaal maar pgo

ActiZ raadt haar leden aan niet te veel energie meer te steken in een cliëntportaal, maar het realiseren van pgo’s in de regio. ‘We slaan de stap die ziekenhuizen afgelopen jaren hebben gezet over om ons te concentreren op de pgo. Een cliëntportaal geeft professionele data door. Maar begrijpt de cliënt deze data wel? Het doel van een pgo is om data om te zetten in informatie. Daarmee kun je een cliënt veel beter helpen.’

Subsidiepot

Voor de ouderen- en gehandicapteninstellingen komt er in februari een flinke subsidieregeling aan van drie keer dertig miljoen euro, verspreid over drie jaar, bedoeld om de informatie-uitwisseling tussen zorgverlener en cliënt te versnellen. Deze regeling is vergelijkbaar met het VIPP-programma voor de ziekenhuizen. Zorginstellingen moeten zich hierop inschrijven. Van Rixtel verwacht dat dit massaal zal gebeuren.

Deadline

Veel ouderenzorginstellingen zijn momenteel bezig om online medische gegevens beschikbaar te maken voor cliënten. Vanaf 2020 moet iedereen in Nederland online zijn medische gegevens kunnen inzien.

Dit artikel is overgenomen van: Zorgvisie

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter