Blog van Laura: Het is niet typen en op enter drukken…

‘Welkom bij de opleiding tot HIP’. Hmmm HIP? HIP als in heup (ik werk op een orthopedische afdeling)? Nee, dat zal wel niet. Even verder lezen…. Na wat verder lezen, kom ik erachter: Health & Informatics Professional. Ik wordt opgeleid tot zorginformaticus. Ik mag mezelf na het afronden van deze opleiding dus Health & Informatics Professional noemen.

Op 20 januari heb ik mijn eerste (langverwachte) schooldag gehad. Toch wel een beetje het gevoel van voor de eerste dag naar de middelbare school gaan. Wie zitten er in mijn klas, wat doen ze naast de opleiding en hoe oud zijn ze? Ben ik de enige verpleegkundige, ben ik de jongste?

Mijn eerste dag viel erg mee en we zijn al meteen aan de slag gegaan. De kennismaking verliep snel. Voorgaande jaren was dit een gehele dag, maar dit was nu beperkt tot een uurtje. Mijn klasgenoten werken deels al in het applicatiebeheer of ondersteuning op de IT afdeling in de eigen organisatie, zijn verpleegkundigen van diverse specialismen en zijn erg gemotiveerd. Dat is wel het verschil met het reguliere onderwijs en mijn voorgaande opleidingen. Mijn klasgenoten en ik zijn veel gemotiveerder en zitten hier omdat wij dat echt willen, en niet omdat we moeten. Veel indrukken opgedaan voor zo’n eerste dag en al meteen een begin gemaakt met de lesstof.

Het grootste verschil met mijn beroep als verpleegkundige en de omschakeling naar zorginformaticus, is het abstracte denken. Ik ben gewend: patiënt+probleem= zoeken naar oplossing. Probleem wordt opgelost. Die filosofie gaat toch niet helemaal op in de IT-wereld. De praktische benadering van het doen (in de zorg) is anders dan het abstracte en het denken (in de IT).

De eerste opdracht was dan ook: zoek een onderwerp voor een business case. Een business case? Google is my best friend. Google type in: business case. Aardig wat resultaten met betrekking tot deze zoekopdracht.  En het doorlezen van de literatuur heeft me aardig op weg geholpen om een goed onderwerp te vinden.

Meestal bestaan de eerste maanden van een opleiding uit theoriekennis bijschaven en een aantal praktische vaardigheden aanleren. Maar ik kom er nu toch wel achter, waarom dit zo belangrijk is. Ik wil graag tussen twee beroepsgroepen in zitten, maar dan moet ik ook wel beide ‘ talen’ spreken. Menigeen die even naar Google gaat om even wat op te zoeken, voert de zoekopdracht in en krijgt zijn resultaten. Maar de gehele techniek die daarachter zit en manier waarop dit ontworpen is, was mij helemaal niet bekend. Ik heb nooit geweten hoe dit geheel ontworpen is en dat er een gehele beslisboom aan vooraf gaat, voordat je zoekresultaten getoond worden. Ik dacht, dat is toch logisch: als je een zoekterm invult dat je dan je zoekresultaten te zien krijgt en dat je zo verder kunt klikken naar je links. Het is niet typen en op enter drukken. Maar nu bij het maken use cases en de bijbehorende activiteitendiagrammen kom ik erachter, dat ik heel basaal moet gaan denken bij welke stappen er gedaan worden door de verschillende gebruikers of applicaties bij het invoeren van bijvoorbeeld een zoekopdracht. En dat dit zo basaal moet worden omschreven, om je ontwerp te realiseren.

Alle begin is moeilijk: dat ben ik nu aan het ondervinden. De verandering in denkwijze en het maken van het begin is lastig, maar werken met het maken van die verschillende diagrammen en UML gaat nog best snel. Door ermee te werken word ik er handig mee en ook door te kijken wat je er allemaal mee kan, helpt me handiger te worden met bijvoorbeeld programma’s zoals Visio (toch wel veel IT-termen in een korte tijd opgedaan).

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik een brug kan slaan tussen de verpleegkundige en de IT’er. Deze opleiding zorgt voor de theoretische onderbouwing bij de implementatie van een EPD en mijn werkervaring als verpleegkundige zorgt voor een goede combinatie hiermee. Ik denk ook dat er meer verpleegkundigen moeten zijn die deze opleiding gaan volgen. Professionalisering van de beroepsgroep en verbreding van kennis, zorgt voor een beter imago van ‘ons’ als verpleegkundigen en maakt het beroep ook aantrekkelijker. En zijn meer mogelijkheden dan ‘aan het bed staan’ en deze opleiding is er één van.

Laura Verkijk is verpleegkundige en in januari gestart met de opleiding Health & Informatics. Via deze blog houdt ze ons regelmatig op de hoogte van haar ervaringen en geeft ze een blik in haar wereld van zorg en ICT.

One Response to “Blog van Laura: Het is niet typen en op enter drukken…”

  1. Erica van Harn Kranenbrurg schreef:

    Laura,

    ik volg je blog geinteresseerd omdat ik zelf in de zorg werk en affiniteit heb met zorg en ICT.
    De wereld is aan digitaliseren en daar zal de zorg ook meer op in moeten spelen.
    Het is daarom van belang dat er opleidingen komen die daarop aansluiten. Het is goed te horen dat deze opleiding een brug kan slaan tussen de verpleegkundige en de IT’er zoals je aangeeft.
    Mijn ervaring is dat de IT’er veel te ver weg van de werkvloer te vinden is in de zorg. Terwijl het effectiever zal werken als je veel directer zou kunnen samen werken in de zorg.
    Het is belangrijk dat er aandacht komt voor deze opleidingen,
    jij helpt er een stukje aan mee door erover te bloggen.
    Hou ons op de hoogte, goed en leuk!

Trackbacks/Pingbacks


Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter