Categorie | Infrastructuur

E-overdracht in zorgketen

ActiZ, V&VN en Nictiz starten project dossieroverdracht in de keten
Steeds meer mensen hebben chronische aandoeningen en hebben meer vormen van zorg nodig. Ze liggen korter in het ziekenhuis, gaan naar een verpleeghuis en/ of revalideren thuis. Daardoor neemt het aantal overdrachtsmomenten in de zorgketen toe. Om de overdracht in de zorgketen te verbeteren, zijn ActiZ, V&VN en NictiZ in januari 2010 het programma e-Overdracht in de care gestart.

De heer Jansen is diabeet en is hiervoor onder behandeling van de huisarts en de praktijkondersteuner. Hij staat bovendien op wachtlijst voor een totale heupoperatie in het ziekenhuis. Ter voorbereiding wordt hij bezocht door de wijkverpleegkundige. Zij heeft geen beschikking over gegevens van de huisarts en neemt de anamnese af en faxt het formulier naar het ziekenhuis. Als de heer Jansen in het ziekenhuis komt, worden de gegevens gecontroleerd en overgenomen in het dossier van het ziekenhuis. Bij ontslag gaat de heer Jansen tijdelijk naar het verpleeghuis voor revalidatie. Op basis van de gegevens uit het dossier wordt er een overdracht geschreven over de heer Jansen voor het verpleeghuis. Na een week revalidatie gaat de heer Jansen weer naar huis waarna hij nog tweemaal wordt bezocht door de wijkverpleegkundige. Ook deze ontvangt weer een overdracht van het verpleeghuis, waar de gegevens worden overgenomen en aangevuld uit de eerdere overdracht. De huisarts/ praktijkondersteuner ontvangt een bericht dat de heer Jansen weer thuis is.

6 x overdracht
In deze korte casus is er maar liefst sprake van zes overdrachtsmomenten, waarin veelal dezelfde gegevens steeds opnieuw worden overgeschreven in een ander dossier. Door het stroomlijnen en digitaliseren van deze overdrachtsmomenten kan de zorg in de keten geoptimaliseerd worden. De kans op fouten wordt kleiner en de administratieve lasten lager. Ook wordt de leesbaarheid van de informatie voor de zorgverleners groter door onder andere het gebruik van eenduidige informatie.

Bron: Actiz

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter