Categorie | Internet

IGZ heeft kritiek op medische zelftest

De online zelftest van het Haagse Bronovo ziekenhuis wordt kritisch ontvangen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil weten of de test niet in strijd is met de wet. En hoogleraar gezondheidskunde Guus Schrijvers vindt de test niet kunnen.

De test geeft het risico aan op chronische ziektes of andere aandoeningen. Specialisten van het Haagse Bronovo Ziekenhuis hebben de tests samen met huisartsen ontwikkeld.

De ziekten waarop de tests zijn gebaseerd, zijn de afgelopen vijf jaar geselecteerd op basis van vier criteria. Ze komen veelvuldig voor in Nederland, veroorzaken een grote ziektelast, zijn in een vroeg stadium te herkennen en goed behandelbaar als ze tijdig worden ontdekt.

Twee testen
Er zijn twee testen, bedoeld voor mensen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. De basistest is gratis, de experttest kost 19,95 euro. Via de basistest krijgt iemand inzicht hoeveel risico hij loopt op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De experttest laat zien hoe groot het risico is op zes kankersoorten, 22 veel voorkomende behandelbare aandoeningen en de gezondheidsrisico’s door verkeerde leefgewoontes.

Adviezen
Als uit de tests een verhoogd risico op een ziekte blijkt, staan in de uitslag adviezen hoe de risico’s te beperken. Voor meer informatie kunnen mensen naar hun huisarts.

De GezondheidsRisicoTest wordt steeds bijgehouden en aangepast door een team van medische deskundigen.

Bron: BNR

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter