Categorie | iPad in de zorg

iPhone app als zelf-lerende insuline dosis adviseur

IDA-ControlWizard is de nieuwe iPhone app voor mensen die een kortwerkende insuline gebruiken. De maker van de app werd geïnspireerd doordat hij merkte dat mensen met diabetes steeds moesten zoeken naar de juiste insulinedosis.

IDA-ControlWizard bouwt een persoonlijke database van glucose-, koolhydraat- en dosisgegevens op en geeft met die informatie een persoonlijke dosis-suggestie. Combinaties van glucosewaarde, koolhydraatinname en insulinedosis die eerder leidden tot een goede glucosewaarde worden gebruikt om een dosissuggestie te adviseren. Wat in het verleden een foute dosis was, wordt niet meer als suggestie gegeven.

Na een aantal dagen invullen van de database wordt een helemaal persoonlijke dosissuggestie gegeven. Elk advies is gebaseerd op persoonlijke gegevens, en niet op algemene formules.

Als bijvoorbeeld gegevens bij de lunch worden ingevoerd, zoekt de app naar soortgelijke lunchmomenten en bepaalt dan welke insulinedosis 2 uur na de lunch tot een goede glucosewaarde leidde; de mediane waarde wordt gebruikt voor de dosissuggestie.

De Insulin Dose Advisor (IDA) berekent ook automatisch de koolhydraat-insuline ratio bij elke maaltijd, zodat een dosissuggestie gegeven kan worden zonder dat een glucosemeting nodig is. Voer eenvoudig de koolhydraatinname in en IDA-ControlWizard geeft een insulinedosis suggestie.

Slimme algoritmes maken het mogelijk om met minimale gegevensinvoer toch een goede dosissuggestie te geven.

IDA-ControlWizard heeft een gratis backup-service om gegevens rechtstreeks vanaf de iPhone veilig en anoniem op een online server op te slaan. Op die manier is de gebruiker nooit zijn data kwijt en kan bij verlies of diefstal van de iPhone de data op de nieuwe iPhone teruggezet worden.

Gratis download voor de eerste 30 aanmeldingen.
De eerste 30 mensen die zich aanmelden via het contactformulier om mee te doen met een evaluatie-onderzoek, krijgen de app gratis. Tijdens de evaluatie van zes maanden gebruiken ze de app en maken van hun gegevens regelmatig een backup. Die gegevens worden, volledig anoniem, gebruikt voor een evaluatie-onderzoek van IDA-ControlWizard.

IDA-ControlWizard is geschikt voor gebruik op de iPhone, iPad en iPod-touch met iOS 4.0. Kijk voor meer informatie op www.knowledgequizz.com/cw/cw.html

IDA ControlWizard is een product van Piet van der Wal.

© Digitalezorg.nl

2 Responses to “iPhone app als zelf-lerende insuline dosis adviseur”

  1. Piet van der Wal schreef:

    Geachte heer Snel,

    Dank voor uw reactie. Het doel van de iPhone-app ‘IDA ControlWizard’ is om mensen te helpen bij het kiezen van een insulinedosis. Het gaat om een suggestie over welke dosis voor de gebruiker, gezien zijn/haar eerdere ervaringsgegevens, een goede dosis kan zijn.
    U merkt terecht op dat veel factoren van inlvoed kunnen zijn op de insulinebehoefte op een bepaald moment, maar gelukkig zijn niet alle momenten voor 1 persoon altijd helemaal verschillend. Binnen 1 persoon is de variatie beperkt. Het verschil tussen verschillende mensen is veel groter dan binnen 1 persoon.

    Uit ervaringen met dosis-wizards in bijv. insulinepompen is al duidelijk dat zo’n advies goed werkt.
    Ook een waarde als bijv. de koolhydraat/insuline ratio is voor 1 persoon een stabiele factor.

    Uiteraard moet de gebruiker altijd rekening houden met factoren die de insulinebehoefte op een bepaald moment kunnen beinvloeden, maar gelukkig komen die momenten in het dagelijks leven niet continue voor. Anders zou iemand absoluut nooit kunnen weten welke insulinedosis de goede zou zijn.

    Ik hoop met deze app een handige hulp te hebben ontwikkeld bij het kiezen van een goede insulinedosis in de meerderheid van de situaties.

  2. r.snel schreef:

    Dit kan onmogelijk goed werken, de insuline behoefte is per persoon, per situatie continu uniek en van vele factoren afhankelijk. Iemand die het algoritme van deze behoefte kan ontcijferen lost feitelijk het diabetes probleem op en heeft een closed loop systeem ontwikkeld.

    Je telefoon als kunstmatige alvleesklier………..

Trackbacks/Pingbacks


Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter