Categorie | Zorginnovatie

Microsoft ontvangt Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’

Microsoft heeft de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ ontvangen van Stichting Werk&Mantelzorg. Door professionals, ondernemers en ervaringsdeskundigen met elkaar te verbinden heeft Microsoft een prachtige, oplossingsgerichte impuls gegeven aan de combinatie werk en mantelzorg.

Microsoft verdient de erkenning voor het intern en extern prominent agenderen van het thema werk en mantelzorg. Zij zijn tevens koploper in flexibel werken, het belangrijkste middel om de combinatie werk en mantelzorg mogelijk te maken, blijkt uit recent onderzoek van de Stichting Werk&Mantelzorg. Martijn de Wildt, voorzitter van de Stichting Werk&Mantelzorg overhandigde de erkenning aan Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft. De Wildt: ‘Microsoft omarmt niet alleen flexibel werken, maar neemt tevens actief het voortouw door te laten zien wat flexibel werken positief kan bewerkstelligen bij het omgaan met actuele thema’s, zoals de combinatie werk en mantelzorg. Microsoft is dan ook een onderscheidend voorbeeld als mantelzorgvriendelijke werkgever.’  Been: in de afgelopen jaren is het ons duidelijk geworden dat flexibel werken de opening biedt om grote maatschappelijke vraagstukken te zien als mogelijkheden voor verandering. Denk daarbij aan duurzame inzetbaarheid en mobiliteit, en aan een kostbaar vraagstuk als mantelzorg.

Mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat
In het bedrijfsleven combineert 1 op de 8 werknemers werk met mantelzorgtaken. Dit aantal neemt alleen maar toe door maatschappelijke ontwikkelingen zoals de vergrijzing, de vermaatschappelijking van de zorg en langer en meer doorwerken. De Stichting Werk& Mantelzorg wil een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat te creëren, onder meer door met de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ werkgevers te belonen en met hun best practices andere werkgevers te stimuleren aan de slag te gaan met mantelzorgvriendelijk beleid.

Bijzondere Raad van Anders
Naast het concreet ondersteunen van werkende mantelzorgers, zette Microsoft het thema op de kaart in de vierde Raad van Anders, waarin professionals, ondernemers en andere externen uit het werkveld in gesprek gaan met Microsoft om het bedrijf nieuwe inzichten te geven. Been: ‘Misschien wel de mooiste Raad van Anders. Het raakte iedereen persoonlijk en blonk uit in openheid. Ik geloof dat wanneer je de drempel in het bespreken van mantelzorg weghaalt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt.’  De Wildt: ‘Microsoft durft de dialoog aan te gaan. Zeer belangrijk, want mantelzorg is helaas nog vaak taboe op de werkvloer. Mooi om te zien dat Microsoft de toegevoegde waarde van mantelzorg niet alleen beperkt tot een visie voor haar eigen organisatie, maar dit veel breder trekt .’

Ambitie
Microsoft en Stichting Werk&Mantelzorg zijn onlangs met Coöperatie VGZ, Movares, en MVO Nederland een bedrijvenplatform gestart om meer aandacht te vragen voor de combinatie van werk en mantelzorg. Naast het bewerkstelligen van interne zichtbaarheid en ondersteuning van mantelzorgers op de werkvloer, willen ze ook actief andere bedrijven informeren en enthousiasmeren in het belang hiervan. De ambitie van Microsoft en Stichting Werk&Mantelzorg is om de combinatie werk en mantelzorg in de samenleving net zo geaccepteerd, ondersteund en bespreekbaar te krijgen als de combinatie werk en de zorg voor kinderen.

Over Stichting Werk&Mantelzorg
De Stichting Werk&Mantelzorg is opgericht door Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg en Qidos, HR trainings- en adviesbureau, om de combinatie werk en mantelzorg in Nederland beter mogelijk te maken. Om de ambitie van een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat te realiseren, werkt de stichting samen met werkgevers, overheid, gemeenten, werknemersorganisaties en mantelzorgers. De stichting voert projecten uit op de gebieden advies, onderzoek, voorlichting en implementatie, waaronder de Erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk. Gemeenten en werkgevers kunnen zich hiervoor aanmelden. Meer informatie: www.werkenmantelzorg.nl.

Bron: Microsoft (persbericht)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter