Categorie | Infrastructuur

NEN wil platform CCR-CCD starten

CCR, continuity of care record en CCD, continuity of care document, bieden een middel voor een zorgprofessional, systeem of zorginstelling om de opgeslagen data over een patiënt door te geven aan een andere professional, systeem of instelling en zo de continuïteit van zorg te ondersteunen.

Kerndossier
In Nederland wordt bij CCR-CCD ook gesproken over het kerndossier: tussen partijen afgesproken data over een patiënt, die specialisme overstijgend zijn. Behandelaars kunnen de voor hen relevante informatie hieruit opnemen. Door deze informatie onderling te delen, zijn zorgverleners beter geïnformeerd en wordt voorkomen dat zij patiënten meerdere keren dezelfde informatie hoeven te geven. Daarnaast kan het worden gebruikt om aan de patiënt informatie te verstrekken.

De eenvoud en herkenbaarheid van de CCR indeling en de CCD standaard verklaren de huidige belangstelling. Op dit moment ontwikkelen zorginstellingen, veelal ziekenhuizen, zorg ICT leveranciers en regionale samenwerkingsverbanden hun eigen kerndossier. Verschillende initiatieven leiden tot ongewenste verschillen. Doordat ieder zijn eigen kerndossier maakt, wordt niet gegarandeerd dat de onderdelen van de uiteindelijke kerndossiers met elkaar uitwisselbaar zullen zijn. De CCR en CCD standaard zijn bedoeld om orde te scheppen in dossieropbouw en uniforme uitwisseling van dossiers mogelijk te maken. Daarnaast zijn er internationale ontwikkelingen zoals EPSOS, HL7, ISO en IHE waar nu niet, of onvoldoende, rekening mee wordt gehouden.

NEN wil graag door het Platform ‘CCR-CCD’, ruimte en gelegenheid bieden aan deelnemers om met elkaar over de relevante ontwikkelingen van gedachten te wisselen waarbij ervaringen en knelpunten aan bod komen.

Doel van het platform

  • Actief uitwisselen en bespreken van ontwikkelingen, ervaringen en kennis op het gebied van CCR-CCD;
  • overlap en/of tegenstrijdige activiteiten te signaleren en, indien mogelijk, te voorkomen;
  • het platform biedt ruimte en gelegenheid om met elkaar over de relevante ontwikkelingen van gedachten te wisselen waarbij ervaringen en knelpunten aan bod komen;
  • het platform kan gevraagd en ongevraagd advies aan de verwante normcommissie Informatievoorziening in de zorg en heeft daarmee een adviserende rol.

Planning en werkwijze

  • Het platform wordt opgericht in 2012;
  • het platform zal na een jaar de eigen werkwijze, het aandachtsgebied en de bevoegdheden evalueren;
  • het platform komt 3 tot 4 keer per jaar bijeen;
  • het platform komt bij gebleken noodzaak extra bijeen;
  • NEN voert het secretariaat en is het aanspreekpunt voor relevante zaken. De vergaderingen worden voorgezeten door een nog te kiezen voorzitter van het platform;
  • er wordt regelmatig afstemming met nationale en internationale gremia geregeld.

NEN heeft als doel om zoveel mogelijk verschillende partijen aan tafel te krijgen, ook bij dit platform. Vanuit de industrie (Portavita, Pink Roccade Healthcare), maar ook vanuit de inspectie (IGZ) is al positief gereageerd op het initiatief. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om de initiatieven die Nictiz op dit gebied initieert, af te stemmen met het platform.

Financiering en informatie
Voor de financiering van het oprichten en begeleiden van het Platform ‘CCR-CCD’ wordt een bijdrage gevraagd van € 2.000 per deelnemende organisatie. Wanneer sprake is van minimaal 12 deelnemende partijen, zal het platform officieel van start gaan.

Hebt u vragen of wenst u nadere informatie, neem dan contact op met Elisabeth Brein, consultant NEN Gezondheidszorg. Tel. (015) 2 690 230.

Bron: NEN

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter