Categorie | Internet

Nieuwe website Gameadviesopmaat.nl test gamegedrag jongeren

Op de nieuwe website Gameadviesopmaat.nl kunnen jongeren testen of ze hun gamegedrag nog onder controle hebben, of dat het een verslaving aan het worden is. Een kleine groep gamers vindt het lastig om het spelen van videogames onder controle te houden, zo bleek de afgelopen jaren uit verschillende wetenschappelijke studies. Het excessief spelen van games (‘gameverslaving’) kan serieuze gevolgen hebben. Schoolprestaties, werk en sociale contacten buiten de online wereld van de videogame kunnen hier onder lijden. Ook de verslavingszorg wordt in toenemende mate geconfronteerd met gameverslaafde jongeren.

Op de nieuwe website gameadviesopmaat.nl kunnen jongeren zelf testen of ze hun gamegedrag nog onder controle hebben. De zelftest maakt gebruik van een wetenschappelijk geteste vragenlijst. Ook geeft de uitslag van de test informatie over de tijdsbesteding van de jongere in relatie tot zijn of haar leeftijdsgenoten. Hoewel de site bedoeld is voor jongeren, bevat zij ook tips voor ouders en informatie over gamen.

Voor jongeren zelf, maar ook voor hun ouders en docenten, ontbrak het vooralsnog aan goede aanknopingspunten om met gameverslaving aan de slag te gaan: er was geen onafhankelijke zelftest, en bij problemen was ook de juiste ingang bij de verslavingszorg niet altijd even makkelijk te vinden. Gameadviesopmaat.nl biedt een landelijk overzicht van hulpinstellingen, zodat men snel en duidelijk geschikte zorg kan vinden.

Gameadviesopmaat.nl kan ook worden ingezet binnen het onderwijs als korte interventie en als startpunt voor een gesprek in de klas. Daarnaast kan het behulpzaam zijn voor zowel jongeren als ouders om het onderwerp thuis bespreekbaar te maken.

De website Game Advies op Maat.nl wordt gesteund door ZonMw en is een initiatief van Onderzoeksbureau IVO, Resultaten Scoren, en de Nederlandse verslavingszorginstellingen Brijder, Centrum Maliebaan, Context, De Hoop GGZ, IrisZorg, Jellinek, Mondriaan, Novadic Kentron, Tactus, Vincent van Gogh voor GGZ, en VNN.

Bron: Gameadviesopmaat.nl

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter