Categorie | Zorginnovatie

Proef met iPad op operatiekamer Antoni van Leeuwenhoek

Chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek zijn vorige maand gestart met een proef om te werken met een iPad op de operatiekamer. Het gaat om een proef waarmee met gebruik van nieuwe beeldvormende technieken in combinatie met de iPad uitzaaiingen in de lever tijdens de operatie beter in beeld te brengen zijn. Door nog beter inzicht in de driedimensionale structuur van de lever kunnen complicaties en het achterblijven van tumorweefsel zoveel mogelijk voorkomen worden

Beter inzicht tijdens operatie
Koert Kuhlmann, fellow chirurg bij het Antoni van Leeuwenhoek en – in samenwerking met de IT afdeling – aanjager van deze proef: “Onze eerste experimenten geven veelbelovende driedimensionale reconstructies en laten de lever met daarin de toe- en afvoerende bloedvaten evenals de te verwijderen uitzaaiingen duidelijk zien.

Deze reconstructies van de lever gebruiken we vervolgens om tijdens de operatie beter inzicht te krijgen in de driedimensionale structuur van de lever, de vitale structuren in de lever en de exacte positie van de te verwijderen uitzaaiingen. Hiervoor worden de reconstructies op een iPad ingelezen die vervolgens steriel wordt ingepakt en door de chirurg tijdens de operatie zelf kan worden bediend.”

Steriel ingepakt
Eind vorig jaar werd de eerste proef succesvol uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoek. Chirurgen zijn door de betere interactie met de driedimensionale beeldvorming beter in staat om de te verwijderen uitzaaiingen te lokaliseren en om vitale structuren te ontwijken tijdens een operatie. Het direct werken op een steriel ingepakte iPad heeft daarnaast het voordeel dat de chirurg geheel geconcentreerd kan blijven op het operatiegebied bij de patiënt. Voorafgaand aan een leveroperatie wordt uitgebreid beeldvormend onderzoek verricht. De beschikbaarheid daarvan tijdens de operatie zelf is nu echter beperkt. “In de huidige situatie kunnen enkel tweedimensionale CT-scans worden ingezien op een computer in de hoek van de operatiekamer. Tijdens de operatie kan deze alleen bediend worden door de OK-verpleegkundige op aansturing van de chirurg, die tijdens de operatie steriel moet blijven. Met behulp van de steriel ingepakte iPad, voorzien van Osirix software die CT-scans omzet naar 3D-beelden, kan de chirurg zelf intuïtief de beeldvorming bedienen en driedimensionaal inzien,” aldus Kuhlmann.

Landelijk referentiecentrum
Het Antoni van Leeuwenhoek fungeert als landelijk referentiecentrum voor patiënten met uitzaaiingen in de lever. Als onderdeel van zijn wetenschappelijk onderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek, heeft Kuhlmann als doel een project te starten waarbij met behulp van gestandaardiseerde software een volledige driedimensionale reconstructie van de lever kan worden ontwikkeld, die tijdens de operatie door de chirurg zelf op een iPad te gebruiken is. De verwachting is dat leverchirurgen hiermee nog beter en preciezer kunnen opereren.

Bron: NKI/AvL (via kankernieuws.info)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter