Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted on 08/12/2011 in Experts | 0 comments

Digitaliseren om te ontzorgen

Do you think digital is important to healthcare? Met deze vraag start onderstaande YouTube video. Wat mij betreft is het antwoord simpel: ja. Maar enkel dat zou tot een erg korte blog leiden. Ik vrees echter dat velen zich nog niet realiseren hoe snel de zorg digitaliseert. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op.

De video geeft al aan dat 88% van de artsen Internet gebruikt. Maar wist je ook dat zo’n 60% van de Europese artsen Wikipedia als informatiebron gebruikt voor hun werk? (bron)

Zo’n vijftig procent van de patiënten heeft het met hun arts over informatie die zij zelf online hebben gevonden. Er staan natuurlijk veel waarheden en onwaarheden online. De kunst is om de betrouwbare initiatieven te vinden.  Daar zijn er voldoende van, zo liet trendwatcher Tony Bosma treffend zien in zijn presentatie tijdens het Nieuwe Media in de Zorg event. Denk aan Cancer Commons, Medify, CureTogether en mijnmedicijn.nl.

Twitterspreekuren door huisartsen en ziekenhuizen zijn eigenlijk al ‘gewoon’ en van een ziekenhuis op Facebook kijken we ook niet meer op. Maar misschien nog wel van een volledig geautomatiseerde diagnose en behandeling van slaap ademshalingsstoornissen via het web, zoals Watermark Medical dat aanbiedt. Of van het Somnus Sleep shirt, het t-shirt dat je gezondheid monitort terwijl je slaapt. En natuurlijk het 3D printen van organen.

De uitdaging bij al deze ontwikkelingen is het centraal stellen van de mens. De initiatieven zijn veelal bedoeld om het de patiënt makkelijker te maken, maar ze moeten niet het menselijk contact uitsluiten. Ik zie de digitalisering van de zorg dan ook vooral als ondersteunende factor. Digitalisering moet in mijn ogen de patiënt en de hulpverlener ontlasten, verbinden, activeren en (misschien wel vooral) ontzorgen.


Kim Sterenborg is Consultant Nieuwe Media bij Ordina. Zij combineert haar eerder opgedane kennis over de zorg bij Skipr en MedischContact.tv met nieuwe media. Op Digitalezorg.nl blogt Kim over nieuwe media, communicatie en marketing in de zorg. Volg haar ook op Twitter.

Reageer