Categorie | Experts

Digitaliseren om te ontzorgen

Do you think digital is important to healthcare? Met deze vraag start onderstaande YouTube video. Wat mij betreft is het antwoord simpel: ja. Maar enkel dat zou tot een erg korte blog leiden. Ik vrees echter dat velen zich nog niet realiseren hoe snel de zorg digitaliseert. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op.

De video geeft al aan dat 88% van de artsen Internet gebruikt. Maar wist je ook dat zo’n 60% van de Europese artsen Wikipedia als informatiebron gebruikt voor hun werk? (bron)

Zo’n vijftig procent van de patiënten heeft het met hun arts over informatie die zij zelf online hebben gevonden. Er staan natuurlijk veel waarheden en onwaarheden online. De kunst is om de betrouwbare initiatieven te vinden.  Daar zijn er voldoende van, zo liet trendwatcher Tony Bosma treffend zien in zijn presentatie tijdens het Nieuwe Media in de Zorg event. Denk aan Cancer Commons, Medify, CureTogether en mijnmedicijn.nl.

Twitterspreekuren door huisartsen en ziekenhuizen zijn eigenlijk al ‘gewoon’ en van een ziekenhuis op Facebook kijken we ook niet meer op. Maar misschien nog wel van een volledig geautomatiseerde diagnose en behandeling van slaap ademshalingsstoornissen via het web, zoals Watermark Medical dat aanbiedt. Of van het Somnus Sleep shirt, het t-shirt dat je gezondheid monitort terwijl je slaapt. En natuurlijk het 3D printen van organen.

De uitdaging bij al deze ontwikkelingen is het centraal stellen van de mens. De initiatieven zijn veelal bedoeld om het de patiënt makkelijker te maken, maar ze moeten niet het menselijk contact uitsluiten. Ik zie de digitalisering van de zorg dan ook vooral als ondersteunende factor. Digitalisering moet in mijn ogen de patiënt en de hulpverlener ontlasten, verbinden, activeren en (misschien wel vooral) ontzorgen.


Kim Sterenborg is Consultant Nieuwe Media bij Ordina. Zij combineert haar eerder opgedane kennis over de zorg bij Skipr en MedischContact.tv met nieuwe media. Op Digitalezorg.nl blogt Kim over nieuwe media, communicatie en marketing in de zorg. Volg haar ook op Twitter.

Digitaliseren om te ontzorgen
  • 0.00 / 5 5
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Laat een reactie achter

*


Volg ons op twitter Volg ons op LinkedIn Volg ons op Facebook Voeg RSS feed toe Magazine
HIMSS Amsterdam 2014
GET eHealth
ZvI eHealth

Agenda

sep
9
di
all-day AAL Forum 2014
AAL Forum 2014
sep 9 – sep 12 all-day
9 – 12 September 2014, Bucharest, Romania. The Ambient Assisted Living (AAL) Forum is the annual showcase event for the people involved in the AAL JP’s projects and the AAL community. It is the core[...]
all-day Health & Technology event @ Congrescentrum 1931
Health & Technology event @ Congrescentrum 1931
sep 9 – sep 10 all-day
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden ongekende mogelijkheden voor betere én betaalbare zorg. Technology for Health, de voortzetting van het Health & Technology event, maakt het op 9 en 10 september in Congrescentrum 1931[...]
sep
10
wo
all-day International Digital Health and...
International Digital Health and...
sep 10 – sep 12 all-day
What is the future for health and social care? Find out at this three-day event that brings together researchers, policy makers, practitioners and innovators to explore how the innovative use of technology is supporting improvements[...]

View Calendar

Health 2.0 Europe

Volg ons op Twitter