Categorie | Software

Nieuwe serious game voor kinderen met autisme

De Serious Game met als werknaam ‘Droomhuis’ is begin mei opgeleverd. Het Dr. Leo Kannerhuis heeft samen met Ranj een game ontwikkeld die als doel heeft om mensen met autisme te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid. De game is met name bedoeld om de overgang naar de eigen woonsituatie te vergemakkelijken.

Punten verdienen met taken
Het principe van de game is dat taken uitgevoerd moeten worden in het werkelijke leven en dat het droomhuis de speler van feedback voorziet. Als de speler bijvoorbeeld zijn bed moet opmaken en hij heeft dat niet op de afgesproken tijd uitgevoerd dan zal in het droomhuis een rommelig bed te zien zijn. Voert de speler de taken uit, dan krijgt hij daar punten voor die door de begeleider bij voorbaat afgesproken zijn. Van deze punten kan hij spullen voor zijn droomhuis kopen, of hij wisselt de punten in voor real-life beloningen.

Virtuele coach
In de game is een virtuele coach (in de vorm van een vis) aanwezig die instructies kan geven en ‘toezicht houdt’ op de uitvoering. De speler kan deze coach vragen om hulpmiddelen bij het uitvoeren van zijn taken. Zo kan hij als visuele instructie een filmpje opvragen waarin hij ziet hoe de was gesorteerd moet worden of als hint kan er een foto van een wasmachine in beeld komen zodat de speler er aan herinnerd wordt dat hij moet gaan wassen.

Input doelgroep
De vormgeving van het droomhuis is mede tot stand gekomen door verschillende concepten voor te leggen aan mensen met autisme. Opvallend is dat er gekozen is voor een zo realistisch mogelijk huis. Een huis met een  slaapkamer, woonkamer, badkamer en keuken. Andere voorstellen zoals futuristische, robo-achtige huizen vielen hiermee af. Belangrijk was wel dat er ‘gekke’ dingen gedaan moeten kunnen worden met het droomhuis. Daarom is het nu bijvoorbeeld mogelijk om met het thema ‘space’ je huis in te richten. Je kan, wanneer je dit doet, onder andere  ruimtekristallen aanschaffen of een spaceshuttle kopen om je droomhuis verder te pimpen.

Testfase
Begin mei is deze game formeel opgeleverd, maar net als met een oplevering van een ‘gewoon’ huis heeft dit droomhuis nog de nodige gebreken. Zodra deze eruit gehaald zijn zal de Game eerst getest gaan worden binnen het Dr. Leo Kannerhuis. In een later stadium zal gekeken worden of en hoe de game ‘vermarkt’ kan gaan worden.

Bron: Autismeplein (website)

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter