Categorie | Experts

Vier randvoorwaarden voor een succesvolle medische app

Medisch specialisten zien genoeg mogelijkheden voor het gebruik van tablets  en smartphones tijdens hun werk, zo bleek onlangs uit onderzoek. Maar tegelijkertijd ligt het daadwerkelijke gebruik van apps op mobile devices nog laag. Technische beperkingen zijn hier een belangrijke verklaring voor. Maar ook het schaarse aanbod van geschikte healthcare apps is als reden aan te voeren. Waar moet een healthcare app dan aan voldoen om bruikbaar te zijn voor medische professionals?

Wie in de App Store of Android Market op zoek gaat naar medische apps, loopt al snel het risico door de bomen het bos niet meer te zien. Wanneer je echter specifiek op zoek gaat naar apps die medisch personeel op de werkvloer kunnen ondersteunen, wordt de spoeling al dunner. Ontwikkelaars van de apps in dit aanbod gaan de concurrentie aan voor de meeste downloads, maar om deze strijd te winnen zal een app minimaal aan vier randvoorwaarden moeten voldoen – praktische toepasbaarheid, offline toegankelijk, integratie met bestaande systemen én kennisdeling. Let er bovendien op dat er de kans is dat voor een aantal medische apps een CE markering verplicht is.

Praktisch
Het klinkt misschien logisch dat een app een praktische toepasbaarheid moet hebben, maar daarom is dit kenmerk niet minder belangrijk. Vooral wanneer een ontwikkelaar zich richt op medisch specialisten is de mogelijkheid tot praktisch gebruik een must. Een app die dit goed heeft begrepen, is bijvoorbeeld EZ Derm’s Electronic Health Record. Met deze app voor de iPad kunnen medisch specialisten via spraakherkenning hun opmerkingen omzetten naar tekst. De app kent en herkent medisch taalgebruik. Ook bevat deze app tal van anatomische 3D-tekeningen waarop medisch specialisten aantekeningen kunnen maken. Daarnaast denkt de app met de medisch specialist mee en geeft deze suggesties voor mogelijke diagnoses.

Offline
In ziekenhuizen gelden vaak beperkingen op het gebruik van wifi-netwerken in verband met het storen van medisch apparatuur. Een medische applicatie die ook tijdens werkzaamheden gebruikt kan worden, zal dus eveneens offline te raadplegen moeten zijn. Bovendien vinden veel patiënten het wellicht een eng idee dat hun gegevens via een ‘openbaar’ netwerk verstuurd en opgeslagen worden. Zo is MIM Mobile een app waarop SPECT, PET, CT, MRI, röntgenstralen en echografieën offline bekeken en geanalyseerd kunnen worden. Handig als uitleg voor de patiënt, maar ook goed te gebruiken bij overleg tussen specialisten. Bovendien biedt MIM de mogelijkheid om een lokale server te plaatsen waarop alleen mobiele devices van ziekenhuispersoneel toegang toe hebben. Zo blijft patiëntgevoelige informatie letterlijk binnenshuis.

Integratie
Apps dienen het werk gemakkelijker te maken. Het is daarom ideaal wanneer een app geïntegreerd kan worden met bestaande systemen. Zo zorg je ervoor dat een healthcare app onderdeel wordt van de dagelijkse werkzaamheden. De app SwiftPayMD van Iconic Data is hier een slim voorbeeld van. De ontwikkelaars van deze app hebben een praktische oplossing bedacht die artsen helpt bij het verwerken en opslaan van diagnoses van patiënten. De app gebruikt spraakherkenning om diagnoses op te slaan en stuurt deze data meteen door naar het computersysteem van het ziekenhuis. Zo worden de werkzaamheden van artsen vergemakkelijkt en kan hij zijn kostbare tijd aan andere zaken besteden.

Kennis delen
En last but not least: kennis delen. Kijk naar eerdere succesverhalen en leer hiervan. Op iMedicalApps zijn bijvoorbeeld reviews te vinden van veel healthcare apps. Daarnaast verschijnen er ook regelmatig achtergrondverhalen op de site. Maar ook in Nederland zijn er vergelijkingssites te vinden voor medische apps. Vrij recent is bijvoorbeeld Arts en Apps gestart, een inititiatief van KNMG en VvAA. Dit is een database waarin uiteenlopende medische apps te vinden zijn, inclusief reviews van deze apps. Door op de hoogte te blijven van welke medische apps er ontwikkeld worden, helpen de medisch specialist beter inschatten welke apps een toegevoegde waarde hebben, en welke apps hij beter links kan laten liggen. Want dat apps een steeds prominentere rol zullen gaan spelen in de dagelijkse werkzaamheden van artsen en medisch specialisten, daarover lijkt geen twijfel te bestaan.

—-

Over de auteur:
Rob Koenraads is oprichter en directeur van de medische uitgeverij Medix Publishers, die zowel online als offline publicaties uitgeeft. Zie: www.medixpublishers.nl

Laat een reactie achter

*

Digitalezorg.nl Magazine

Blijf op de hoogte via Twitter